Dil06052023

Darrera actualitzacióDij, 01 Jun 2023 12pm

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Històries d'èxit L'empresa INBRAIN Neuroelectronics signa un acord per desenvolupar neurotecnologia patentada pel CSIC

L'empresa INBRAIN Neuroelectronics signa un acord per desenvolupar neurotecnologia patentada pel CSIC

És una empresa de base tecnològica per al desenvolupament de tecnologies basades en grafè que puguin tractar malalties neurològiques, fundada per investigadors de l’IMB-CNM-CSIC, ICN2 i ICREA, que lideren algunes de les àrees de recerca de Graphene Flagship. L’acord estableix les bases per desenvolupar tecnologia patentada amb cotitularitat del CSIC, de l’ICN2, ICREA, CIBER, UAB i IDIBAPS.

Sala Blanca de l'IMB-CNM-CSIC, on es fabricaran els dispositius patentats.La spin-off INBRAIN Neuroelectronics ha signat un acord per a l’explotació i el desenvolupament de tres patents i un secret industrial, dels quals són titulars majoritaris l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i el CIBER (área CIBER-BBN). També són titulars la Universitat Autónoma de Barcelona (UAB) i l'Institut de Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Es tracta d’un èxit de transferència de tecnologia en una col·laboració publico-privada amb múltiples institucions de recerca.

La companyia durà a terme el desenvolupament i la fabricació d’aquestes tecnologies dins de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC.

INBRAIN Neuroelectronics va ser fundada el 2019 per investigadors de l’ICN2, de l’IMB-CNM-CSIC, i d’ICREA, i està dirigida per Carolina Aguilar, procedent de Medtronic.

L’empresa va néixer amb l’objectiu de decodificar els senyals del cervell en solucions mèdiques i desenvolupar teràpies neuroelectròniques intel·ligents basades en tecnologies de grafè inicialment desenvolupades per l’ICN2 i la Universitat de Manchester. INBRAIN Neuroelectronics ha aconseguit fins la data un finançament històric a Espanya en Medtech de 15.5 milions d’euros, per part de reconeguts inversors a nivell local i europeu.

Les noves tecnologies que s’han transferit es basen en el treball conjunt d’equips de les diferents institucions que ara són cotitulars de les patents.

“L’acord permetrà a INBRAIN la translació clínica de la tecnologia basada en transistors de grafè que han demostrat unes capacitats úniques al registre de senyals ultralents del cervell”, explica Anton Guimerà, investigador de l’IMB-CNM i cofundador d’INBRAIN Neuroelectronics. Aquests senyals tenen implicacions claus en malalties com l’epilèpsia i l’infart.

“Esperem que aquesta tecnologia ajudi a comprendre millor les malalties neurològiques i, en conseqüència, a desenvolupar una generació avançada de teràpies neuroelectròniques amb les quals millorar el seu tractament”, aclareix Jose Antonio Garrido, professor ICREA a l’ICN2 i també cofundador d’INBRAIN Neuroelectronics i el seu actual director científic.

Les tecnologies patentades inclouen un dispositiu que limita els pics de corrent en instruments de registre de senyals electrofisiològics, un circuit per a la multiplexació i lectura de sensors de resistència variable, i un conjunt de matrius flexibles de transistors de grafè per a mapeig cortical i dades.

Desenvolupament a la Sala Blanca de l’IMB-CNM

Les tecnologies es fabricaran a la Sala Blanca de l’IMB-CNM, una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) reconeguda pel Ministeri de Ciència i Innovació gràcies a un acord amb l’Agrupació d’Interès Econòmic D+T Microelectrònica.

Es tracta de la Sala Blanca de recerca científica més gran d’Espanya i una de les més grans del sud d’Europa, i desenvolupa xips i aplicacions destinades a investigacions capdavanteres en camps com la medicina, la neurologia o l’exploració espacial.

Èxit de transferència de tecnologia

La signatura culmina un èxit de transferència de tecnologia en una col·laboració publico-privada amb múltiples organismes, que es va iniciar al si d’un gran projecte europeu, Graphene Flagship, i es consolida a nivell nacional amb la xarxa CIBER i, a nivell autonòmic , amb l’IMB-CNM-CSIC, l’ICN2, ICREA, la UAB i IDIBAPS.

L’IMB-CNM-CSIC col·labora activament amb la indústria per aconseguir que les seves tecnologies surtin del laboratori i puguin arribar al mercat. És un dels instituts del CSIC que sol·licita més patents i transfereix més tecnologia a la indústria del CSIC.