Un procediment senzill i ràpid per obtenir aerogels hidrofòbics

Un equip del CSIC a l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) ha desenvolupat un procediment per preparar aerogels hidrofòbics, basats en biopolímers, d'una manera senzilla i ràpida. El material resultant té bones propietats mecàniques i és resistent a la humitat. L'equip busca ara empreses interessades en la llicència de la patent.

A la fotografia es pot veure com l'aerogel hidrofòbic repel·leix la gota d'aigüa. Crèdit imatge: IATA-CSIC.

Els aerogels són materials molt porosos que tenen una baixa densitat. Els procediments disponibles per obtenir aerogels són complexos, requereixen múltiples etapes, fan servir materials de cost elevat i compostos químics contaminants.

Científics del CSIC a l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) han desenvolupat un nou procediment que permet obtenir aerogels hidrofòbics amb bones propietats mecàniques de manera senzilla i emprant materials renovables i biodegradables de baix cost. Com que estan compostos de materials cel·lulòsics, la matèria prima de partida es pot extreure de residus de biomassa.

Un avantatge és que en el procés d'obtenció es poden incorporar nous compostos (com extractes antioxidants), que permetria dotar l'aerogel de característiques específiques, en funció de l'aplicació final.

Els aerogels obtinguts poden destinar-se a aplicacions diverses, com ara neteja d'abocaments d'olis en aigües, biomedicina, envasos alimentaris o aïllaments acústics.

Així, per exemple, aplicats com a envàs alimentari  amb extractes antioxidants permetrien perllongar vida útil d'aliments envasats. També es poden fer servir per adsorció d'olis, en aplicacions diverses com neteja d’abocaments de cru, ja que en ser hidrofòbics permetrien capturar de forma selectiva l'oli i repel·lir l'aigua. La resistència a la humitat i les bones propietats mecàniques també fan d'aquests aerogels un possible material per aïllament tèrmic.

Actualment, l'equip científic cerca empreses interessades a la llicència de la patent per al desenvolupament d'aplicacions.

Contacte:

Josep Calaforra Guzman
Institut d’Agroquímica i Tecnología
d’Aliments - CSIC
Tel.: 96 390 00 22
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

FaLang translation system by Faboba