Producció sostenible d’àrids lleugers vitris per a la construcció

Científiques del CSIC han desenvolupat un procés per obtenir àrids lleugers vitris a partir de residus de vidre i de residus de la indústria. La seva implementació és una aposta clara per l’economia circular. El mètode s'ha patentat i està disponible per implementar-lo a la industria.

Els àrids lleugers obtinguts amb aquest procés tenen valors de densitat i resistència similars als que es comercialitzen actualment.Els àrids lleugers són àmpliament utilitzats en construcció per fabricar formigons, prefabricats lleugers i barreres aïllants. Malauradament, el procés d'extracció d'àrids naturals afecta el medi ambient, ja que transforma el paisatge i provoca la degradació dels recursos naturals. A més, hi ha un alt cost energètic derivat del processament a temperatures molt altes.

Científiques de l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja del CSIC han desenvolupat un procés per obtenir àrids lleugers vitris a partir de residus. Es basa en l'ús de casc de vidre com a base i, per altra banda, utilitza com a escumant diferents residus carbonatats, com els provinents de la indústria alimentària (closca d'ou o petxines de bivalves) o de la indústria minera (els generats al cicle productiu de la magnesita).

Mitjançant un procés de xoc tèrmic s'obtenen àrids lleugers amb densitats compreses entre 0,55 i 0,80 grams per centímetre cúbic i resistència entre 0,65 i 1,10 Mega Pascals, fet que els fa comparables als àrids lleugers comercials i, per tant, idonis per a diverses aplicacions en construcció.

El procés és senzill i fàcilment escalable a nivell industrial. Durant el tractament d'expansió tèrmica s'aconsegueix una estructura amb la porositat adequada en pocs minuts. El resultat són materials amb propietats similars a les dels àrids lleugers comercials, però amb menys impacte mediambiental.

Els materials obtinguts es poden utilitzar com a aïllants tèrmics i acústics; material hidròfug; materials de fonamentació per a construccions lleugeres, lloses per a edificis industrials, construcció vial, reducció de càrrega lateral en murs de soterranis i pilars de ponts; superfícies no practicables (cobertes urbanes i industrials); paisatgisme (parets verticals i disseny de jardins), entre d'altres.

Contacte:

Patricia Thomas Vielma
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia del CSIC
Tel.: +34 91 568 18 25
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

FaLang translation system by Faboba