Dil09252023

Darrera actualitzacióDij, 03 Ago 2023 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Micropartícules d'òxid de zinc antimicrobianes i no tòxiques

Micropartícules d'òxid de zinc antimicrobianes i no tòxiques

El CSIC ha obtingut microestructures d'òxid de zinc amb una activitat antimicrobiana molt alta pel que fa a les nanopartícules comercials. Tenen molt poca toxicitat, ja que alliberen pocs ions tòxics de zinc i d'espècies d'oxigen reactives. Poden ser utilitzades per a l'eliminació, inhibició del creixement o inhibició de microorganismes.

Micropartícules d'òxid de zinc distribuides en forma de flor.Els materials d'òxid de zinc (ZnO) s'apliquen en diferents camps tecnològics. Les partícules nanomètriques de ZnO més petites són eficaços com antibacterians. No obstant això, el seu desavantatge és la toxicitat: no només penetren fàcilment en les cèl•lules o generen espècies d'oxigen reactives (ROS), sinó que desprenen ions tòxics de Zn2 +.

Investigadors del CSIC han desenvolupat un tipus de micropartícules d'òxid de zinc que no presenten toxicitat, ja que generen nivells baixos d'espècies reactives d'oxigen (ROS) i pocs ions tòxics de zinc (Zn2 +), en aquest últim cas, fins a 8 vegades menys que els productes comercials. A més, donat que no produeixen espècies reactives d'oxigen (ROS), no generen fotodegradació.

Es tracta d'una estructura en forma de flor, en el qual les partícules estan unides per la seva base i, al seu torn, estan constituïdes per plaquetes que s'apilen en contacte directe entre si amb forma cònica. El seu mètode de preparació és un senzill procés en solució aquosa, que inclou un tractament de recuit per millorar la cristal•linitat de l'estructura, donant una mida de cristallet d'entre 40-70 nanòmetres. Tenen una estructura estable, per la qual cosa la seva manipulació és segura.

És un procés fàcil i rendible basat en química tova. S'obté una pols d'òxid de zinc blanc, amb potencials diverses aplicacions. El material és més respectuós amb em medi ambient a causa de la baixa quantitat de iónes tòxics que allibera.

Les partícules exerceixen un efecte biocida en contacte amb microorganismes. Proves en laboratori han demostrat la seva activitat contra el bacteri E. coli (reducció del 99,98% del bacteri E. Coli G-), i antifúngica (molt eficaç i d'ampli espectre), en dosis tan baixes com 3 partícules per milió (ppm).

Més informació:

Marisa Carrascoso Arranz
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: 34 915681533
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.