Un sensor de temperatura en un fil

Un equip de científics ha desenvolupat un sensor de temperatura basat en un microfil envoltat de capes concèntriques de diferents materials. Quan augmenta la temperatura, es deforma proporcionalment. Mesura uns pocs mil·límetres de longitud i no més de 40 micròmetres de diàmetre.

Els materials que es deformen amb la temperatura tenen un ampli ventall d'aplicacions. Científics de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid (CSIC) i de la Slovak University of Technology, de Bratislava, han desenvolupat un sensor de temperatura basat en aquest principi.

Està format per un microfil metal·lic i diverses capes concèntriques de materials diferents, unes metàl·liques i altres aïllants, les propietats mecàniques i magnètiques dels quals són diferents i, per tant, responen de forma diferent a canvis de temperatura. La combinació adequada d’aquestes capes permet aconseguir propietats magnètiques i mecàniques òptimes.Gràfic del sensor, que es deforma de forma proporcional als increments de temperatura. Gràfic dreta: Amb un petit corrent de mil·liamperis es donen increments de temperatura de graus.

Aquest fil compost, cilíndric i de mides reduïdes (entre 5 i 10 mil·límetres de longitud i 40 micròmetres de diàmetre) pot ser utilitzat en sensors electromecànics per controlar la temperatura de treball d'aplicacions diverses. Té, a més, la característica de presentar asimetria radial en qualsevol secció transversal de la seva estructura, que li confereix la seva funcionalitat.

Aquest dispositiu es pot aplicar en microdispositius, en control de músculs artificials en robòtica, vàlvules de control de flux en refrigeradors o sistemes magneto-mecànics.

En funció de la temperatura (alliberada per la temperatura circumdant al dispositiu o per un corrent circulant pel microhilo), les capes es deformen, deformació que varia en funció del coeficient tèrmic d'expansió de cada material. Aquesta resposta mecànica està determinada en gran mesura per les tensions mecàniques generades durant la seva fabricació. D'altra banda, al llarg del cable interior circula un corrent elèctric controlada en amplitud i freqüència.

En assaigs en laboratori, els científics han confirmat que quan la temperatura augmenta, es produeix una deformació proporcional a aquest augment, i que quan la temperatura torna a la situació de partida, el cable recupera la seva forma inicial.

El sensor es pot connectar de dues formes: bé connectant ambdós extrems a contactes elèctrics, bé un sol extrem. Entre els seus principals avantatges, està la sensibilitat i la rapidesa en mesurar els augments de temperatura, la petita grandària i un procés de producció senzill del  microfil recobert.

Contacte:

Marisa Carrascoso Arranz
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia del Conocimiento- CSIC
Tel.: + 34 – 91 568 15 33 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

FaLang translation system by Faboba