Div03292024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Forn làser ecològic que fa millors ceràmiques i vidres

Forn làser ecològic que fa millors ceràmiques i vidres

Científics del CSIC i de la Universidad de Zaragoza han desenvolupat un forn amb tecnologia làser per produir a escala industrial ceràmiques i vidres més resistents, amb una despesa energètica i de material més eficient.

 

Vista aèria del prototip. Imatge: Ceramglass.Es tracta d'un forn làser únic al món, que és capaç de millorar les propietats de rajoles i revestiments plans de vidre i ceràmica amb un consum energètic i material més eficient. Desenvolupat en el marc del projecte europeu Ceramglass (programa LIFE), coordinat per Xerman Fuente, investigador del CSIC i director de l'Institut de Ciència de Materials d'Aragó, centre mixt del CSIC i de la Universidad de Zaragoza. El prototip ha generat una patent que ja ha rebut nombroses sol·licituds internacionals.

El prototip desenvolupat necessita 200 graus menys que un forn convencional, permet un consum més responsable d'aigua i matèries primeres, tot reduint les emissions de de CO2. Per la seva banda, el làser de 2 quilowatts de potència, permet assolir temperatures molt altes a la superfície de rajoles i revestiments de diferents materials sense que es corbin o facin malbé.

El forn permet obtenir ceràmiques i vidres amb decoracions vistoses i molt precises, més resistents, reduint a la meitat el gruix dels materials, que disminueix de 9 a 4 mil·límetres. En el projecte Ceramglass també s'ha treballat per millorar els materials i eliminar del procés dissolvents químics molt tòxics, substituint-los per altres que no són nocius per a la salut. El prototip, d'uns 13 metres de longitud, es troba en el viver d'empreses de CEEIAragón Saragossa.

A més del l'Institut de Ciència de Materials d'Aragó, en aquest projecte també ha participat un altre centre mixt de la Universitat de Saragossa i el CSIC, l'Institut de Síntesi Química i Catàlisi Homogènia, així com altres tres centres del CSIC (l'Institut de Ceràmica i Vidre de Madrid, l'Institut de Materials de Sevilla i l'Institut de Carboquímica) i Torrecid, una de les empreses líders a Europa en el sector de la ceràmica. El projecte ha comptat amb un pressupost proper als tres milions d'euros.