Nou impuls a les futures bateries de calci

Un estudi demostra la viabilitat de l'extracció electroquímica de calci d'un òxid metàl•lic, que podria utilitzar-se com a càtode (elèctrode positiu) a les bateries de calci. L'estudi s'ha realitzat en col•laboració amb Toyota Motor Europe, i ha donat lloc a una patent.

Imatge del electrode (ICMAB).Un equip d'investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del CSIC ha aconseguit un gran avenç cap a la producció de bateries de calci recarregables: per primera vegada s'ha aconseguit extreure electroquímicament calci d'un òxid metàl•lic de manera parcialment reversible.

Aquest avenç demostra que aquest òxid es podria utilitzar com a càtode (elèctrode positiu) en futures bateries de calci recarregables. Els resultats, publicats a la revista Dalton Transactions, suposen un pas més cap al desenvolupament d’aquestes bateries, una alternativa amb més densitat d'energia i més econòmica que les bateries més usades actualment, les d'ió-liti. L'estudi s'ha realitzat en col•laboració amb Toyota Motor Europe, i ha donat lloc a una patent.

Aquesta troballa pot contribuir a solucionar un dels principals problemes per produir bateries de calci recarregables, que consisteix a trobar càtodes que puguin extreure i incorporar els ions de calci de manera reversible, segons explica la investigadora de l'ICMAB, M. Rosa Palacín, que ha liderat l'estudi. En aquest cas s'ha utilitzat un òxid de calci-cobalt, i s'ha observat com canviava la seva estructura un cop que el calci s'havia extret electroquímicament. Aquest descobriment s'afegeix al que l'equip de Palacín va fer el 2016, quan va demostrar que el calci metàl•lic podia ser un bon ànode (elèctrode negatiu) per a les bateries, quan la resta de la comunitat científica ho veia impossible.

Per portar les bateries de calci al mercat encara falta augmentar la reversibilitat del càtode i optimitzar tots els components de la bateria, avisen els investigadors. De moment, no hi ha cap prototip de bateria de calci recarregable. Tot i així, tot el desenvolupament tecnològic de les bateries de liti, que porten gairebé 30 anys al mercat, podria servir per impulsar les bateries de calci un cop que se n'hagi aconseguit el primer prototip.

Article de referència:
Electrochemical calcium extraction from 1D-Ca3Co2O6. Deyana Tchitchekova, Carlos Frontera, Alexandre Ponrouch, Christopher Krich, Fanny Bardé and M. Rosa Palacín. Dalton Transactions. July 2018. DOI: 10.1039/C8DT01754A