Fabricar, amb ultrasons i a escala industrial, teixits i dispositius antimicrobians

Un projecte europeu amb participació de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, i liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya, introduirà al mercat la tecnologia d'ultrasons per fabricar a escala industrial teixits i dispositius recoberts amb nanopartícules antimicrobianes.

 

Un prototip de les màquines que es fabricaran a escala industrial en el projecte PROTECT. Aquest prototip està al Centre for Nanotechnology and Smart Materials (Portugal).  Cada any, més de quatre milions de pacients adquireixen alguna infecció associada a estades hospitalàries, segons l'European Center for Disease Prevention and Control i l'Organització Mundial de la Salut. Les dades indiquen que l'impacte de les infeccions adquirides als hospitals genera cada any un cost de set mil milions d'euros i una mortalitat directa i indirecta de 147.000 pacients anuals.

Els teixits recoberts de nanopartícules amb propietats antimicrobianes són una realitat des de fa uns pocs anys. Usats en ambients hospitalaris podrien evitar aquestes infeccions. Però la tecnologia encara no ha arribat al mercat a gran escala.

Això és el que persegueix el projecte PROTECT, aprovat per la Unió Europea en el marc del programa de recerca Horizon 2020 (H2020), i finançat amb 7,5 milions d'euros.

En el projecte, liderat per Tzanko Tzanov, investigador la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), participen 22 socis de vuit països europeus, entre els quals s'inclou l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, i l'Associació d'Investigació de la Indústria Tèxtil, de Alcoi (Alacant).
 
La tasca principal del projecte és la construcció de tres màquines a escala industrial per a la producció de teixits sanitaris i d'ús per a àrees públiques, així com de dispositius mèdics i membranes per al tractament d'aigües amb propietats antimicrobianes.

L'eficiència de la tecnologia d'ultrasons per al recobriment de superfícies amb nanopartícules antimicrobianes va quedar demostrada prèviament en els projectes europeus SONO i NOVO, desenvolupats pel mateix consorci i coordinats també per Tzanko Tzanov.

La tècnica s'aplica ultrasons per a la síntesi i la deposició de nanopartícules antimicrobianes sobre superfícies. Mitjançant els ultrasons ja s'havia aconseguit una durabilitat de l'efecte antimicrobià de les nanopartícules, per exemple en teixits hospitalaris, fins i tot després de sotmetre'ls a 70 cicles de rentat a una temperatura de 80 ºC.

Per determinar la vida útil dels teixits i dispositius antimicrobians, els científics del CSIC incorporaran una tecnologia sensora

Per determinar la vida útil dels teixits i dispositius antimicrobians, s'incorporarà una tecnologia sensora desenvolupada i patentada per l'equip que dirigeix l'investigador Xavier Muñoz, de l'IMB-CNM. Permet detectar els microorganismes a través dels indicadors metabòlics dels bacteris, el que es tradueix en el canvi de color d'una molècula quan hi ha bacteris vius, però no quan són bacteris morts. El canvi de color és molt intens i es detecta a simple vista.

Les empreses que formen part del projecte, 13 de les quals són pimes i dues multinacionals, s'implementaran els nous processos i comercialitzaran els productes antimicrobians. Així, l'empresa Maroc (Portugal) fabricarà tèxtils antimicrobians destinats a espais públics, mentre que l'empresa Degania (Israel), líder mundial en la fabricació de catèters, fabricarà aquests dispositius amb resistència a bacteris i bio-pel•lícules. La italiana Fonte Nuova s'encarregarà de fabricar filtres d'aigua antimicrobians i la també italiana Klopman produirà tèxtils sanitaris que redueixin el risc de propagar infeccions hospitalàries. Les mateixes empreses, a més de produir aquests productes, els comercialitzaran.

La resta d'empreses que participen en el projecte seran les responsables de construir les màquines d'ultrasons, així com de l'automatització i del control dels processos de fabricació. Nou universitats i centres d'investigació de França, Alemanya, Rússia, Irlanda i Espanya, desenvolupen les noves nanopartícules antimicrobianes.

PROTECT és l'única iniciativa liderada a Espanya de les cinc seleccionades en l'última convocatòria europea per desenvolupar projectes pilot industrials basats en nanotecnologies, materials i producció avançats i biotecnologies. Integrada en el programa H2020, la convocatòria dóna suport al desenvolupament de tecnologies que sustenten la innovació del sector industrial europeu, amb la participació de grans empreses i de pimes.

FaLang translation system by Faboba