Tres innovadors projectes en electrònica i biomedicina, seleccionats en els ERC Consolidator Grant

Investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, del CSIC, inicien aquests tres projectes dedicats, respectivament, a l'obtenció d'híbrids que uneixin cèl·lules amb microdispositius, a estudiar la flaxoelectricidad i a obtenir materials radioactius més petits que les cèl·lules humanes per tractar el càncer.

 

La flexoelectricidad, a la qual està dedicada un projecte, es fenomen que es dóna quan un material genera electricitat en patir una deformació no homogènia, per exemple, al doblegar-se. L'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) ha aconseguit  tres Consolidator Grants. Tres investigadors d'aquest institut han rebut resposta favorable per al finançament en la convocatòria ERC-2016-COG on es van presentar més de 2.300 projectes segons dades de l'ERC.

Núria Aliaga, investigadora ICREA, ha aconseguit el finançament amb el projecte (Tmol4TRANS), dedicat al disseny de molècules que s'insereixen en nano-transistors basats en grafè, per obtenir conductàncies eficients a temperatura ambient. Es preveu a més, optimitzar el dispositiu i la producció de l'híbrid cèl•lula-dispositiu. Es tracta d'un projecte que vol fomentar l'ús de molècules en els dispositius electrònics que utilitzem diàriament per millorar les seves prestacions.

Massimiliano Stengel, investigador ICREA, ha estat seleccionat pel projecte MULTIFLEXO que té com a objectiu entendre millor la flexoelectricidad, fenomen pel qual un material genera electricitat en patir una deformació no homogènia, per exemple, al doblegar-se. El potencial d'aquest fenomen és gran. Stengel analitzarà amb una estratègia innovadora que integra càlculs mecànic-quàntics i una descripció de sòlids i nanoestructures a major escala. Les eines que proporcionarà permetran, en un futur, dissenyar dispositius innovadors per a la captar i transformar energia, així com materials fotovoltaics amb propietats millorades.

Gerard Tobias, científic titular del CSIC, ha estat seleccionat se pel projecte NEST, centrat en la preparació de nanomaterials radioactius, més petits que les cèl·lules del cos humà, per al diagnòstic i tractament del càncer. Depenent del compost radioactiu utilitzat, s'espera que els nanomaterials preparats permetin tant el diagnòstic precoç de tumors, com el seu tractament de forma localitzada, minimitzant d'aquesta manera els danys en teixit sa.

Els projectes Consolidator Grant de l'ERC estan pensats per donar suport a la investigació de científics ja consolidats i reconeguts com excepcionals. Cada projecte rep una quantitat diferent, que pot arribar fins als 2 milions d'Euros.

L'objectiu és donar suport a aquests investigadors per establir o enfortir els seus grups de recerca i permetre que continuïn el desenvolupament de la seva carrera a Europa. Els projectes seleccionats per aquesta institució són projectes d'alt risc, que obren nous camins en els seus camps d'investigació.

FaLang translation system by Faboba