Dim12122023

Darrera actualitzacióDim, 05 Des 2023 9am

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Històries d'èxit Distinkt, nova empresa d'ICN2, CSIC i UAB, comercialitzarà tintes d'alta seguretat basades en nanotecnologia

Distinkt, nova empresa d'ICN2, CSIC i UAB, comercialitzarà tintes d'alta seguretat basades en nanotecnologia

Les tintes es basen en nano i micro partícules que canvien de color o fluorescència quan s'irradien amb llum infraroja. Són dinàmiques i adaptables, per la qual cosa es poden personalitzar i ajustar-ne l'efecte per produir diversos resultats. La solució permet combatre la falsificació de documents oficials, bitllets o productes de luxe, entre d'altres.

 

Un equip d'investigadors i emprenedors ha creat l'empresa Distinkt, que sorgeix de la investigació dels científics Àlex Julià-López (ICN2), Claudio Roscini (ICN2), Daniel Ruiz-Molina (professor del CSIC) i Jordi Hernando (professor del Departament de Química de la UAB). El desenvolupament s'ha gestat al laboratori del grup Nanosfun, dirigit per Daniel Ruiz-Molina a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2, centre consorciat CSIC-UAB-Generalitat de Catalunya).

L´empresa Distinkt comercialitzarà una nova generació de tintes fluorescents d´alt nivell de seguretat, que prometen revolucionar el mercat de les tintes de seguretat amb nanotecnologia.

L'avenç consisteix en una pols que conté nano i micro partícules que canvien de color o fluorescència quan s'irradien amb llum infraroja. La tinta és dinàmica i adaptable, per la qual cosa es pot personalitzar i ajustar-ne l'efecte per produir diversos resultats.

D'esquerra a dreta: Àlex Julià (director técnico de Distinkt), Luca Venza (director general de Distinkt), Jordi Hernando (investigador del Departament de Química de la UAB), Claudio Roscini (director científic de Distinkt), Sadie Raney (directora de finances de Distinkt), Daniel Ruiz-Molina (investigador del CSIC i cap de grup Nanosfun de l'ICN2)

Les nanopartícules de Distinkt s'integren fàcilment en les tintes actuals. Són invisibles a l'ull humà, però visibles quan se les exposa a una llum específica i proporcionen un distintiu dinàmic i irrepetible: poden canviar de color cada cert temps o mostrar un efecte diferent segons el tipus de llum aplicada.

"La tecnologia que hem desenvolupat introdueix un nivell de complexitat mai vist a les eines per combatre les falsificacions"

Les tintes poden ser utilitzades per estampar senyals, codis de barres o QR sobre qualsevol material o objecte, des de bitllets fins a documents oficials, passant per bosses o productes cosmètics, per certificar-ne l'autenticitat.

«Per fer front a les falsificacions, els governs i les empreses han de dissenyar i fabricar constantment distintius innovadors amb tintes invisibles, però les solucions actuals, malauradament, són fàcils de falsificar un cop se'n coneix el patró. La tecnologia que hem desenvolupat introdueix un nivell de complexitat mai vist a les eines per combatre les falsificacions, perquè gràcies a la nanotecnologia aconseguim uns efectes de la tinta impossibles de reproduir al 100%», destaca Luca Venza, director general de l’empresa.

L'empresa ja ha iniciat contactes amb interessats potencials en la tecnologia. D'una banda, amb empreses que subministren el paper dels bitllets i documents oficials als governs, ja que la tecnologia es pot integrar fàcilment a les seves tintes a un preu reduït, però oferint un grau de seguretat molt elevat.

Fonts de l'empresa estimen que en deu anys podrien "estar a cada bitllet del món», així com en empreses d'envàs i embalatge i productes de luxe, que podrien aplicar la tecnologia de Distinkt per millorar els segells d'autenticitat.