Científics i empresa col·laboren en la creació d'una app

Es diu FungiNote, és una app per a la identificació d'espècies de fongs, i és fruit de la col•laboració dels científics del Real Jardín Botánico del CSIC i de l'empresa Wake App!.

App FungiNote.Maria Paz Martín Esteban és investigadora en el Real Jardín Botánico del CSIC, a Madrid, on dirigeix el Departament de Micologia i treballa en l'estudi de la filogenètica dels fongs i en les relacions entre fongs i paràsits.

Fa un any i mig va rebre una proposta inusual : "es va posar en contacte amb nosaltres l'empresa Wake App!, productora i editora d'aplicacions per a dispositius mòbils. Estaven interessats en la nostra col•laboració per fer una aplicació micològica. Al principi ells volien limitar-se als bolets [fongs que tenen peu i barret] però parlem i al final vam arribar a l'acord de fer- la per a fongs."

Després d'arribar a un acord i signar un contracte entre l'empresa i el CSIC, l'equip es va posar mans a l'obra. La investigadora del Real Jardí Botànic va aportar l'assessorament i la supervisió científica dels continguts. L'empresa Wake App!, amb experiència prèvia amb altres apps en el camp de la medicina, es va centrar en el disseny i la usabilitat de l'aplicació. A càrrec de la programació ha estat Ricardo Sánchez Sotres, un desenvolupador independent.

FungiNote va veure la llum el passat mes de novembre. De moment conté una base de dades de 150 espècies, que s'anirà ampliant amb actualitzacions periòdiques. "Cada fitxa presenta, com a mínim, una fotografia de referència. A més, en algunes espècies s'han inclòs il•lustracions a color elaborades per pioners de la micologia entre finals del s.XVIII i principis del XX. També s'han incorporat en alguns casos dibuixos en blanc i negre de caràcters microscòpics", explica Maria Paz Martín.

En l'elaboració de les imatges de referència han col•laborat , els membres de la Societat Catalana de Micologia August Rocabruna i Manuel Tabarés. En els continguts han col·laborat diferents especialistes en l'àrea: Francisco D. Calonge, Maria P. Martín, Dolores Sierra, Laura M.Suz, Raquel Pino-Bodas i Manuel Tabarés.

FungiNote està disponible, de moment, només per a dispositius amb sistema operatiu IOS, encara que si troben finançament, puntualitza Maria Pau Martin, l’adaptaran per a sistema Android.

La investigadora destaca la vocació didàctica de l'aplicació. "Està fet perquè els usuaris que han trobat un fong puguin aprendre a identificar-lo". Així, l’app els acompanya perquè comparin els aspectes morfològics del fong trobat amb dibuixos molt clars, el que els permet anar filtrant els caràcters fins trobar l'espècie o espècies més probables. "Són dibuixos tan clars que fins i tot els nens poden utilitzar l'aplicació amb l'ajuda d'un adult. Qualsevol professor pot usar l'app amb finalitat didàctica". Per a la identificació , l'aplicació també permet filtrar per hàbitat i per temporada de l'any en què s'ha trobat l'exemplar.

FungiNote permet conèixer tota la informació relativa a l'exemplar: noms, l'etimologia de la taxonomia, el seu estatus de conservació, la distribució geogràfica, curiositats i si és comestible o no, entre altres dades. Encara que, alerta la investigadora , "l'app no pretén ser una guia de consum. En cas de dubte sobre la toxicitat d'un exemplar es recomana no recol•lectar ni ingerir".

FungiNote també permet crear un quadern de camp personalitzat on anotar les troballes que l'usuari, si ho desitja, pot compartir en línia amb altres usuaris de l'aplicació.

Els científics valoren l'experiència com a molt enriquidora. "A nosaltres ens ha permès explorar un sector totalment nou, en el qual transmetre la nostra activitat investigadora i  fomentar la curiositat sobre un grup d'organismes desconeguts. A l'empresa els interessava combinar la innovació tecnològica d'una petita i mitjana empresa amb les capacitats de recerca científica d'una entitat com el Real Jardín Botánico i el CSIC. Sens dubte, aquesta combinació possibilita una transferència d'aquest coneixement científic, i l'acosta a la societat fins al punt de portar-lo a les mans de milers d'aficionats, professors, alumnes i ciutadans en general, tot complint una funció de divulgació científica innovadora de gran interès".

 

Veure video de FungiNote http://www.rjb.csic.es/jardinbotanico/jardin/contenido.php?Pag=293&tipo=noticia&cod=2994

Enllaç a la app FungiNote: http://www.rjb.csic.es/jardinbotanico/jardin/index.php?Cab=112&SubCab=634&len=es

 

FaLang translation system by Faboba