Biosensor per detectar estrona i estradiol en mostres ambientals

Els contaminants estrogènics dispersos en el medi ambient són una causa de preocupació creixent. Un nou biosensor permet detectar específicament els estrògens estradiol i estrona en mostres ambientals i sense necessitat de laboratoris especialitzats, de manera ràpida, eficaç i econòmica. La tecnologia està disponible per a la seva transferència a la indústria.

El biosensor permet detectar la presència d'estrona i estradiol al mateix lloc on es pren la mostra, de manera ràpida i eficaç. A la imatge, a l'esquerra, detall d'una mostra analitzada; la presència d'estrògens es revelaria per un canvi en el color de la mostra.Un equip del Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas del CSIC ha desenvolupat un biosensor basat en un regulador transcripcional bacterià per detectar estrògens. El biosensor detecta de manera específica l'estradiol i l'estrona. La detecció es realitza al mateix lloc on es pren la mostra, de forma ràpida i eficaç, sense necessitat de complexos i costosos equips analítics. Només cal barrejar la mostra del medi a analitzar amb el biosensor, incubar-la i il·luminar posteriorment la mescla amb llum ultraviolada.

Tal com expliquen els seus creadors, els científics del CSIC Beatriz Galán Sicilia, José Luis García López i Juan Ibero Caballero, la presència d'estrògens es revela per l'aparició de fluorescència verda a la mostra, visible a simple vista. El biosensor pot analitzar diferents tipus de mostres ambientals (aigües, sòls...).

Actualment, diferents formulacions farmacèutiques contenen estrògens. El seu elevat consum fa que quantitats significatives acabin finalment en el medi ambient, ja sigui a través de l'excreció —tant per orina com per femta— com per l'abocament del fàrmac a les escombraries o a les aigües residuals dels nuclis urbans o granges .

Els estrògens alliberats a l'ambient i especialment els que arriben al medi aquàtic, poden arribar a les aigües continentals (llacs, rius, aqüífers) i marines. Aquestes substàncies poden afectar el desenvolupament, la reproducció dels éssers vius,  produir alteracions hormonals i augmentar el risc de malalties greus com a càncer. Per això cada vegada és més gran l'interès pel seu control, detecció i eliminació primerenca.

Contacte:

Marta García Del Barrio
Vicepresidència Adjunta de
Transferència del Coneixement (CSIC)
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

FaLang translation system by Faboba