Dispositiu per a la restauració de sòls i la creació de cobertes vegetals

Un equip d'investigació del CSIC ha creat un dispositiu per a la revegetació de sòls contaminats o degradats i la conformació de cobertes vegetals. El mecanisme és pot adaptar a les necessitats del sòl i l'ecosistema gràcies a les diferents esmenes que aporta, distribuïdes en dos compartiments diferenciats.

El sòl degradat desprès d'usar el dispositiu (esquerra)La degradació dels sòls, causada per l'erosió, la contaminació, la salinitat o l'acidesa, entre d'altres, és un problema que afecta principalment a les àrees de clima semi-àrid amb escassa precipitació. La particularitat del dispositiu desenvolupat consisteix en els dos compartiments diferenciats units per un lateral.

Els compartiments estan formats per un embolcall tancat de polímer hidrosoluble i un element d'unió, la "frontissa". Un d'ells conté una mescla de matèria orgànica i nutrients, que té una important capacitat de retenció d'humitat per millorar la qualitat dels sòls (tècnicament denominada “esmena”).  Està barrejada amb llavors de, almenys, una espècie adaptada a la zona a revegetar. L’altre compartiment conté una esmena de pH.

En el moment de la seva utilització el dispositiu se situa amb l'esmena de pH a la part inferior. El dispositiu allibera el seu contingut quan entra en contacte amb l'aigua per dissolució de la seva coberta hidrosoluble, com quan s’aplica un sistema de reg o quan plou, fet que suposa un important estalvi d'aigua. Permet també planificar la instal·lació dels dispositius amb antelació a la previsió d'un esdeveniment de pluja. Aquest factor resulta d'extraordinària importància en la revegetació de sòls en ambients semiàrids, a causa de la baixa precipitació.

Protegeix les llavors i la seva germinació fins que les condicions climatològiques siguin les adequades

 L’instrument s’ha provat amb èxit en la fito-restauració i creació de cobertes vegetals, especialment en entorns degradats. A més, protegeix les llavors i la seva germinació fins que les condicions climatològiques siguin les adequades, de manera que és útil en climes àrids-semiàrids. Un avantatge enfront altres alternatives de revegetació és que evita la dispersió de la contaminació a terrenys contigus, ja que no cal fer l'arada complet del sòl a tractar per addicionar les esmenes, i redueix els costos econòmics de tasques agrícoles, especialment l'ús d'aigua.

Esmena orgànica amb llavors i esmena de pHÉs biodegradable, procedent de materials residuals, té la qualitat d’ajustar-se a les característiques del sòl i de permetre un alliberament lent de nutrients des de l’esmena. A més, admet una configuració personalitzada d'esmenes i llavors en funció de les necessitats i una aplicació localitzada.

Contacte:

Antonio Jiménez
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: 915681930
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.