Dic06072023

Darrera actualitzacióDij, 01 Jun 2023 12pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Ofertes tecnològiques Retardar l'ennegriment de les flors ornamentals

Retardar l'ennegriment de les flors ornamentals

Un grup d'investigadors del CSIC ha desenvolupat una composició amb la qual s'aconsegueix retardar l'ennegriment que es produeix en algunes flors després de ser tallades. Les primeres flors per a les quals s'ha aplicat de forma experimental aquests compostos són les proteas, unes plantes arbustives pertanyents a les proteàcies i originàries de Sud-àfrica i Austràlia, amb unes flors molt cridaneres i de colors vius.

A dalt, tres exemplars de la varietat Pink Ice al cap d'onze dies d'haver estar tallades: d'esquerra a dreta, sense tractament, amb tractamet per aspersió i amb tractament per inmersió. Foto: CSIC. A baix, Brenda, una altra varietat de protea. Foto: Próteas de la Palma.

Investigadors del CSIC en el Centre de Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (Múrcia) ia l'Institut de Productes Naturals i Agrobiología (Tenerife), participants del projecte, expliquen que la investigació va sorgir a demanda de la cooperativa Próteas de la Palma.

El de les proteas és un mercat molt important i creixent, detallen els investigadors. "Són molt apreciades tant a Austràlia com a Sud-àfrica (considerada com flor nacional), encara que en l'actualitat la seva demanda s'ha ampliat al mercat europeu i americà".

Entre les seves característiques destaquen la floració en l'època de tardor - hivern, que és quan escassegen altres flors, i una llarga durada de la flor un cop tallada. No obstant això, algunes varietats presenten un ràpid ennegriment post-collita que disminueix la seva qualitat comercial i les invalida per a la seva exportació. Aquest símptoma es presenta per exemple, en dues de les varietats més demandades com són Pink Ice i Susara, però també en altres com P. Eximia, P. Cynaroides o P. Magnifica.

Les investigacions realitzades han demostrat que la flor tallada de protea pateix un estrès oxidatiu, induint possiblement l'acumulació de fenols i polifenols oxidats, que són els causants de l'ennegriment foliar.

La solució desenvolupada pels investigadors del CSIC retarda l'aparició d'aquests símptomes fins a 8 dies, evitant l'oxidació d'aquests compostos. L'objectiu final d'aquestes investigacions ha estat allargar la durada de les flors tallades, retardant l'aparició del ennegriment que causa grans pèrdues al sector i fent-les vàlides per a la seva exportació.

La composició desenvolupada és de fàcil aplicació, bé per ruixat o per immersió de les flors tallades, i no presenta problemes de toxicitat. Els investigadors han desenvolupat aquesta composició especialment per a aquestes flors però no descarten que pugui ser útil (aquesta mateixa o una altra composició semblant) en el cas d’altres plantes i flors que tinguin problemes similars d’ennegriment.

En l'actualitat, els investigadors estan buscant empreses interessades en la comercialització d'aquesta composició que és, segons descriuen, de fabricació econòmica i fàcil aplicació.

Més informació:

Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
CEBAS - CSIC
Yolanda Hernando
Tel. +(34) 968 39 63 56
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.