Servei de palinologia i paleoecologia

L'anàlisi del pol•len permet caracteritzar i certificar l'origen botànic de la mel. Però també, l'anàlisi del pol•len fòssil, permet reconstruir la vegetació del passat. És el que fa el Laboratori de Palinologia i Paleoecologia de l'Institut Botànic de Barcelona.

 

Una investigadora del Laboratori analitza el pol·len d'una mostra.Al Laboratori de Palinologia i Paleoecologia de l'Institut Botànic de Barcelona (IBB), centre mixt del CSIC i de l'Ajuntament de Barcelona, els científics realitzen anàlisis fisicoquímiques i palinològics (anàlisi del pol·len) de la mel, així com de les seves propietats organolèptiques. Aquest servei permet oferir als productors i comercialitzadors de mel una forma d'acreditar la qualitat del seu producte.

Al laboratori s'analitza el pH, la conductivitat i el contingut d'aigua de la mel. També es determina el nivell de HMF (hidroximetilfurfural), un compost que indica el grau de frescor de la mel i que els productors de mel estan obligats a controlar.

L’anàlisi del pol·len permet certificar si es tracta de mel d'eucaliptus, de taronger, o qualsevol altra de les varietats existents.

L’anàlisi del pol•len contingut en la mel és el que permet certificar si es tracta de mel d'eucaliptus, de taronger, romaní o de qualsevol altra de les nombroses varietats existents. L'anàlisi sensorial (color, aroma, gust) i les recomanacions de consum completen l'anàlisi. Al laboratori també poden s'analitzen altres productes d'abelles, com gelea reial, pol•len, cera o el pa d'abella.

Paleoecologia: reconstruir el passat a partir del pol•len

No obstant això, la línia principal d'investigació d'aquest laboratori és la reconstrucció de la vegetació i el paisatge del passat. Ho fan a través de l'anàlisi de pol·len i altres fòssils, per tal de reconstruir la vegetació del passat i la dinàmica del paisatge en relació amb els canvis climàtics, les activitats humanes i qualsevol altre tipus de factor implicat en la modificació del paisatge. La Paleoecologia és, actualment, una eina essencial per millorar les prediccions de les possibles conseqüències del canvi climàtic actual i futur sobre els ecosistemes del planeta, ja que revelen com van reaccionar els organismes als canvis del passat.

Les mostres analitzades són d'origen divers (lacustre, al•luvial, glacial o d'excavacions arqueològiques, entre d'altres) i en elles s'estudien microfòssils com pol·len, espores,  restes d'algues, fongs, animals i plantes) o carbó vegetal. Entre els seus projectes de recerca recents, es pot destacar el projecte RECREO, que finalitza aquest any. El seu objectiu és reconstruir la història dels boscos del Pirineu, per millorar la seva gestió i predir la seva resposta davant del canvi climàtic. També treballen en la reconstrucció de la vegetació en el Neotrópic, l'illa de Pasqua i les Illes Açores.

Un altre servei del mateix laboratori és la bioestratigrafia. En aquest cas, s'analitza el pol·len i les espores presents en les roques sedimentàries per caracteritzar les roques i l'antiguitat dels estrats. El servei està dirigit, sobretot, a empreses que treballen en l'exploració dels recursos naturals del subsòl, així com als grups de recerca i institucions interessades en el camp.

Contacte:

Laboratori de Palinologia i Paleoecologia (PALAB)
Institut Botànic de Barcelona (IBB), Passeig del Migdia s/n,
08038 Barcelona, Spain
Tel. +34 93 2890611
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

FaLang translation system by Faboba