Ha estat aplicada en 21 espais naturals classificats com a Àrees Importants per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat (IBA) a Espanya, en el marc del projecte Libera. Ha permès detectar 59 contaminants de diferents tipus i permetrà avaluar l'impacte potencial d'aquesta amenaça ambiental sobre la fauna dels ecosistemes aquàtics.
Alguns dels problemes més greus, nocius i preocupants de contaminació són imperceptibles per als sentits, i potser per això s’ha passat massa temps sense parar esment a les seves causes i conseqüències. És el que succeeix en la majoria de casos de contaminació química, causada per la a introducció de substàncies potencialment tòxiques en el medi ambient.
Aquesta forma de contaminació està associada fonamentalment a activitats humanes, i és una de les més nocives per diferents motius: sol implicar diverses substàncies químiques amb elevat potencial tòxic i persistència, no entén de fronteres i és pràcticament invisible. Els seus efectes sobre la salut dels éssers vius es manifesten en silenci, sense cridar l'atenció. Aquesta contaminació sovint es torna crònica i afecta a nivell poblacional, posant en risc la supervivència de moltes espècies.
La contaminació química i els seus efectes són especialment preocupants quan arriben als ecosistemes aquàtics, ja que suposen la degradació de l'hàbitat i la pèrdua de biodiversitat en els llocs més fràgils. I és que ni els espais naturals teòricament més pristins, com les Àrees Importants per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat (IBA, en les sigles en anglès), queden lliures d'aquest problema mediambiental. Aquestes són llocs d'alt valor ecològic i importància per a la conservació de la biodiversitat, especialment per a les poblacions d'ocells, identificades per BirdLife International sobre la base de criteris científics.
Avaluar la contaminació en punts calents de biodiversitat com les IBA no sol contemplar-se en el marc de programes de monitoratge ambiental per la seva dificultat, ja que requereix un intens esforç de mostreig, logística i coordinació, des de la recollida de les mostres fins a la seva anàlisi en el laboratori. A més, en el cas d’aquestes mostres, és crucial usar mètodes d'anàlisis multiresidu capaços de detectar simultàniament diversos tipus de contaminants, les concentracions dels quals, en teoria, s'espera que siguin baixes.
Amb la finalitat d'abordar els problemes de contaminació química que poden generar-se en espais naturals d'alt valor ecològic, un equip científic liderat per la investigadora Sílvia Lacorte de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA – CSIC), de la Societat Espanyola d'Ornitologia SEO/BirdLife i l'Institut de Recerca en Recursos Cinegètics (IREC – CSIC, UCLM, JCCM), ha desenvolupat un procediment metodològic per a determinar gran quantitat de microcontaminants orgànics de diferents famílies químiques i de manera simultània. El mètode ha estat aplicat per a analitzar mostres d'aigua recol·lectades en 21 IBA representatives dels diferents tipus d'hàbitats existents a Espanya.
La part analítica del procediment metodològic es basa en l'ús de tècniques de cromatografia líquida acoblada a espectrometria de masses en tàndem (LC-MS/MS). Gràcies a aquesta tècnica s'han pogut analitzar, de manera simultània, 21 fàrmacs, 17 productes fitosanitaris, 3 èsters organofosforats, 17 compostos perfluorats i la benzofenona.
Els resultats mostren que el 83% de les substàncies químiques analitzades (un total de 59) han estat detectades en les IBA espanyoles, la qual cosa demostra que fins i tot els espais naturals de major valor ecològic, on s'esperaria una major integritat, sofreixen l'impacte de la contaminació química.
Entre els microcontaminants estudiats, els resultats mostren que la cafeïna, fàrmacs (com l’ibuprofè o el paracetamol) i els èsters organofosforats són els més ubics. La cafeïna, que va ser detectada en el 79% de les mostres analitzades, és un indicador de la intrusió humana en els espais naturals.
La presència de fàrmacs, detectada en el 98% de les mostres analitzades, és de gran rellevància ecològica perquè aquestes substàncies químiques són bioactives, per la qual cosa poden interferir en la regulació i expressió de gens, així com afectar el desenvolupament i als sistemes immune, neuroendocrí i cardiovascular de la fauna vertebrada.
Segons l'Agència Europea de Medicaments (EMA), els fàrmacs presents en l'aigua a concentracions superiors als 10 ng/L haurien de ser sotmesos a una avaluació de riscos ecotoxicològics. Lamentablement, els fàrmacs analitzats superen aquest límit en el 12% de les mostres recol·lectades en les IBA espanyoles.
Per la seva banda, els èsters organofosforats han estat detectats en el 76% de les mostres. Aquests compostos químics són usats com a retardants de flama i com a additius en plàstics, pintures i altres materials de mobiliari i components electrònics.
Altres contaminants químics, com els productes fitosanitaris (estretament associats a les activitats agrícoles), els compostos perfluorats (component del GoreTex, tefló, o d'escumes contra incendis i utilitzats en la indústria agroquímica) i la benzofenona (usada en cosmètica i com a additiu en la indústria del plàstic) van ser detectats en el 60, el 29 i el 17% de les mostres analitzades, respectivament.
Aquest procediment metodològic aplicat com a prova de concepte s'ha desenvolupat i implementat en el marc del Projecte LIBERA, impulsat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes. Els resultats posen de manifest la necessitat de destinar esforços de recerca i gestió per a avaluar la contaminació química, la “basuraleza” que no es veu, fins i tot en els espais naturals d'Espanya que, en teoria, es consideren lliures de pressions antròpiques. Això passa per la identificació de les fonts i substàncies contaminants, així com per l'avaluació del seu impacte sobre la fauna amb l'objectiu d'implementar mesures de mitigació.
Article de referència:
Dulsat-Masvidal, M., Ciudad, C., Infante, O., Mateo, R. Lacorte S. 2022. Pilot monitoring scheme of water pollutants in Important Bird and Biodiversity Areas. Ecotoxicology and Environmental Safety 237, 113562.
Jaime Rodríguez Estival / IREC-CSIC
Alicia Arroyo / IDAEA-CSIC Comunicación
Olimpia García / SEO/BirdLife