El CEAB-CSIC i Ercros signen un conveni per realitzar un experiment de biodegradació de plàstics en rius de muntanya

És un experiment clau del projecte Plastic0Pyr, i avaluarà la degradació de materials plàstics, bioplàstics i material natural en els rius de muntanya. Les dues parts confien a crear sinergies que permetin estrènyer relacions i assegurar col·laboracions futures en la investigació de la preservació mediambiental.

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i l'empresa química Ercros, han signat un conveni de col·laboració per aportar coneixement en benefici de la protecció de l'entorn en el marc del projecte Plastic0yr.

L'acord té com a objectiu la realització d'un experiment per avaluar la degradació de plàstics, bioplàstics i material natural en els rius de muntanya. En ell estan involucrats tant el CEAB-CSIC com la Universitat de Girona (UdG) i la Université Clermont Auvergne (UCA), que serà qui coordini l'activitat.

Tant Ercros com el CEAB-CSIC estan molt interessats en aquesta col·laboració i desitgen que representi una oportunitat per estrènyer relacions i incrementar la cooperació en la investigació i el desenvolupament tecnològic en l'àmbit de la preservació mediambiental.

Per aquest projecte, Ercros ha aportat els materiasl d’estudi així com els seus recursos d’I+D per caracteritzar els canvis físics i químics d’aquests quan són abandonats en la natura. Per la seva banda, el CEAB-CSIC s’encarrega d’estudiar la vessant biológica del projecte, es a dir, observar com els organismos colonitzen aquests materials abandonats.

L'experiment consisteix en l'estudi delgrau de degradació de mostres de diferents materials de plàstic i bioplàstic, així com de material natural (fullaraca i fusta), que es dipositaran en un tram de riu prop de Setcases. A més, també s'estudien els microorganismes que es formin i es mesuraran els canvis en la capacitat del riu per captar nutrients.

Els resultats serviran tant per conèixer millor la relació entre els rius i els plàstics, com per tenir una idea de com els éssers humans poden canviar els ecosistemes fluvials.

La signatura del conveni està englobada en el projecte Plastic0pyr, que persegueix prevenir de manera sostenible l'acumulació de plàstics en els ecosistemes de muntanya. Per complir aquest objectiu, és important tant conèixer com donar a conèixer l'impacte d'aquests materials sobre els ecosistemes fluvials. L'experiment de descomposició és una peça clau per aportar coneixement en aquest aspecte. A més, cal destacar que aquesta és la primera vegada que es realitza aquest tipus d'experiment en zones fredes com el Pirineu.

El projecte està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L'objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d'estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Més informació: https://plastic0pyr.wordpress.com/ 

 

FaLang translation system by Faboba