Eines per millorar la gestió de la xarxa de subministrament d’aigua
- Detalls
- Categoria: Projectes
-
30 Mai 2019
El projecte IMAQUA desenvolupa eines per monitoritzar la quantitat i qualitat de l'aigua a tota la xarxa de subministrament, des de la captació fins al punt de consum. Desenvolupen un sistema de control en temps real dels contaminants, que ajudi a la presa de decisions, i eines de visualització i simulació. És un projecte RIS3CAT i es posarà a prova a Sabadell i Barcelona.
IMAQUA busca desenvolupar la tecnologia necessària per millorar la quantitat i qualitat de l'aigua i ajudar en la presa de decisions en les plantes de tractament. Es tracta d'un projecte de la Comunitat RIS3CAT de l'Aigua, coordinat per Eurecat amb la participació dels socis IDAEA-CSIC, CASSA, Proveïments d'Aigua, la Universitat de Girona, BGEO, Aigües de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, S::can i ADASA Sistemes.
Té un pressupost de 1,7 milions d'euros, cofinançat per la Unió Europea a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).
Part dels objectius és la monitorització integrada de contaminants en aigües potables, des del proveïment fins a la seva distribució. Per a això, els equips de I Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Dra. Sílvia Lacorte) del CSIC, d'Aigües de Barcelona (equip dirigit per Dra. Maria Rosa Boleda), de la Universitat Rovira i Virgili (Dra. Rosa Maria Marcé) i de l'Institut de Ciència de Materials d'Aragó del CSIC (Dr. Victor Orera) han unit esforços per realitzar una caracterització total i integrada en el temps d'un gran nombre de contaminants orgànics en aigües.
Un mostrejador passiu ceràmic porós que atrapa els contaminants
Els investigadors del CSIC han dissenyat un mostrejador passiu ceràmic porós, patentat a Europa (P201530882), capaç de retenir els contaminants presents en una massa d'aigua durant un període de temps. El mostrejador és un cilindre porós amb un adsorbent a l'interior, en el qual queden atrapats els contaminants quan l'aigua passa a través d'ell. Com els mostrejadors poden tenir diferents porositats, es pot variar la difusivitat i per tant, la velocitat de captació de contaminants segons el tipus d'aigua.
Els compostos a analitzar dins IMAQUA són els prioritaris establerts en l'actual normativa de l'aigua (Directiva 2013/39), els contaminants emergents (que agrupa fàrmacs i drogues) i els plaguicides. Aquests tres grups de contaminants seran analitzats respectivament pels laboratoris d'Aigües de Barcelona, de la Universitat Rovira i Virgili, i l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC).
L'ús de diverses metodologies analítiques té com a objectiu obtenir una 'panoràmica' general dels contaminants a l'entrada i a la sortida de la potabilitzadora i permetrà avaluar l'eficàcia dels tractaments.
El mostrejador passiu, un cop calibrat i validat, s'implementarà en diversos punts de mostreig de la xarxa de distribució d'aigua. "D'aquesta manera es pot detectar tots els contaminants orgànics de forma integrada a la xarxa, fins i tot aquells que només apareixen ocasionalment i que poden passar desapercebuts mitjançant tècniques de mostreig puntual", detalla Sílvia Lacorte.
Desenvolupament experimental en plantes de Barcelona
Actualment, l'equip de IMAQUA està analitzant l'aigua de dues plantes potabilitzadores, una a Sabadell i una altra a Sant Joan Despí, en què s'implementarà el mostrejador passiu de forma experimental. El procés es durà a terme en diversos punts clau de la planta potabilitzadora: a l'entrada, on es capta l'aigua del riu; a la sortida i en diversos punts intermedis; i finalment en aigües de distribució.
Tal com explica Sílvia Lacorte, "col·locant el mostrejador passiu en el cabal d'aigua durant períodes que van d'una setmana a un mes podrem determinar tots els contaminants presents en l'aigua durant aquest temps".
La solució IMAQUA integra el control de la qualitat de l'aigua amb eines de supervisió de xarxes i suport a la presa de decisions, i eines de visualització i simulació, que facilitin als gestors de l'aigua l'accés a la informació integral de tota la infraestructura i la presa de decisions per garantir la qualitat i quantitat de l'aigua.
Altres projectes RIS3CAT: