Un projecte estudiarà els efectes del canvi climàtic en els recursos marins vius

El projecte europeu CERES, que acaba de començar, estudiarà l'impacte del canvi climàtic sobre les poblacions més importants de peixos, crustacis i mariscs d'Europa, els seus hàbitats i les activitats econòmiques que depenen d'aquestes espècies.

 

Un centenar d'investigadors de 26 centres de tota Europa participen en aquest projecte. ENtre ells, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), centre mixt del CSIC i la Universitat de les Illes Balears,  com a centre coordinador, l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC i quatre centres de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), així com petites i mitjanes empreses.         

El projecte CERES (acrònim de Climate change and European aquatic RESources) té entre els seus objectius proporcionar eines i desenvolupar estratègies d'adaptació que permetin als sectors pesquers i aqüícoles, i als seus organismes de gestió, anticipar-se i preparar-se davant els canvis adversos o beneficis futurs del canvi climàtic.           

“En treballar amb les indústries afectades, CERES ajudarà a desenvolupar estratègies innovadores d'adaptació i mitigació per augmentar la resiliència a les amenaces percebudes i facilitar l'accés a les oportunitats, un dels objectius prioritaris de l'estratègia ‘creixement blau’ –de l'anglès, 'blue growth'- de la Unió Europea”, informa Ignacio Catalán, investigador del IMEDEA i líder del projecte per part del CSIC. Els participants en el projecte s'implicaran i cooperaran estretament amb les parts interessades per definir i assajar els diferents escenaris de canvi climàtic en l'àmbit polític, mediambiental, social, tecnològic i legal.     

S'estudiaran 32 espècies comercialment importants de les aigües europees

“L'activitat se centrarà en 32 espècies comercialment importants de les aigües europees -des del Mediterrani fins a l'Àrtic - i aigües interiors de Turquia, Romania, nord d'Escòcia i Noruega”, concreta el Carlos García Soto, líder del projecte per part de l'IEO. CERES facilitarà solucions per al creixement sostenible del sector productiu d'aliments aquàtics europeus en el context del canvi climàtic, i beneficiarà principalment a tres àrees: els consumidors europeus -ja que la seguretat alimentària és una qüestió clau per a Europa-, l'ocupació en el sector pesquer -ja que els llocs de treball es troben amenaçats per la sobrepesca, la competència de preus i el canvi climàtic- i, finalment, a l'economia europea.         

A l'ICM, Francesc Maynou és qui lidera el projecte. “Els nostres investigadors s'encarregaran d'avaluar experimentalment l'efecte del canvi climàtic (concretament de l'augment de temperatura i de l'acidificació) sobre espècies d'interès en aqüicultura com el musclo i la cloïssa o en la producció i canvis en la distribució espacial de petits i mitjans pelàgics (sardina, anxova, llampuga), en el Mediterrani occidental. Al costat de Francesc Maynou, participen en aquest projecte Montserrat Ramón i Anna Sabatés, del Departament de Recursos Marins Renovables i Carles Pelejero del Departament de Biologia Marina i Oceanografia, i ICREA.    

El projecte CERES és finançat amb més de 5,5 milions d'euros pel programa Horitzó 2020 i es desenvoluparà durant quatre anys entre 2016 i 2020. Els principals Organismes Públics de Recerca (OPIs) d'Espanya participen en aquesta nova iniciativa emmarcada al programa europeu Horitzó2020.

FaLang translation system by Faboba