DEVOTES investiga la biodiversitat del mar per protegir-lo

L'Institut de Ciències del Mar a Barcelona del CSIC participa en el projecte europeu DEVOTES, que avaluarà l'estat de salut dels ecosistemes marins. Després, els científics recomanaran a les autoritats europees mesures que puguin contribuir a l'ús sostenible de l'oceà.

 

El projecte Devotes estudia la salut dels mars d'Europa. La Directiva Marc sobre l'Estratègia Marina estableix uns objectius per a la protecció del medi marí. Entre altres coses, estableix que per l'any 2020 els estats membres de la UE hauran d'haver avaluat l'estat dels seus mars i l'impacte que té sobre ells les activitats humanes.

Saber això és indispensable per decidir les polítiques de protecció més idònies, i és la raó per la qual científics de tot Europa s'han unit, en el marc del programa Devotes, per esbrinar quin és l'estat de salut de l'oceà i què cal fer per protegir-lo .

En el projecte Devotes participen més de 250 científics de 23 centres de recerca de 12 països de la Unió Europea, així com d'Ucraïna, Turquia, Aràbia Saudita i EUA. Els investigadors estudiaran l'impacte de les activitats humanes i del canvi global sobre la biodiversitat marina del Mar Bàltic, l'Oceà Atlàntic, el Mar Mediterrani i el Mar Negre.

Els equips de recerca estan coordinats per Ángel Borja, de la Divisió d'Investigació Marina de AZTI-Tecnalia, del País Basc. En el CSIC, el grup participant és el liderat per Esther Garcés i Josep Maria Gasol a l'Institut de Ciències del Mar. El projecte, amb una durada de quatre anys, té un pressupost total de € 12 milions, dels quals € 9.000.000 estan finançats pel 7 º Programa Marc de la Unió Europea.

Biodiversitat, contaminació, escombraries, sorolls ...

Els investigadors avaluaran un conjunt de paràmetres per descriure l'estat del medi marí. Des de les alteracions de la biodiversitat o la introducció d'espècies exòtiques, fins a l'estat de les pesqueries d'interès comercial. També es consideraran els canvis en les xarxes tròfiques marines, l'eutrofització, els contaminants en l'aigua i en els productes derivats de la mar, o la presència d'escombraries marines i de sorolls submarins, entre d'altres. Igualment es tindran en compte les principals activitats humanes i factors socioeconòmics.

Amb els resultats del projecte, els científics proposaran a les autoritats europees mesures que puguin contribuir a l'ús sostenible de l'oceà.

Els científics desenvoluparan i validaran eines innovadores, algunes basades en teoria ecològica, i altres basades en indicadors multidisciplinaris incloent la teledetecció, el desenvolupament de models d'ordinador, o l'ús d'eines genòmiques, entre d'altres.

Amb els resultats del projecte, els científics proposaran a les autoritats europees mesures que puguin contribuir a l'ús sostenible de l'oceà. Les propostes inclouran tots els agents relacionats amb el medi marí: des de governs i convenis marins regionals existents, fins a sectors i empreses (pesca, aqüicultura, transport marítim ...).

Després de l'avaluació, els Estats membres, comptant amb la recomanació dels experts, definiran quins indicadors determinen el "bon estat ambiental", juntament amb les mesures que haurien d'aplicar per tal d'aconseguir aquest objectiu el 2020.

El grup liderat per Esther Garcés i Josep Maria Gasol, del departament de Biologia Marina i Oceanografia, a l'ICM, faran servir els últimes tecnologies en biologia molecular per quantificar la biodiversitat microbiana en els sistemes marins. Un dels seus objectius prioritaris és "identificar les espècies de microorganismes, bacteris i algues que apareixen en resposta a les pressions antròpiques".

El seu treball, que farà servir tècniques de seqüenciació genètica d'alt rendiment, servirà no només per avaluar la biodiversitat microbiana sinó també per identificar possibles espècies indicadores de l'estat ambiental dels mars.

DEVOTES ("Desarrollo de herramientas innovadoras para la comprensión de la diversidad biológica marina y la evaluación del buen estado ambiental de los mares europeos”)
http://www.devotes-project.eu/

 

FaLang translation system by Faboba