Conservació i recerca de música espanyola de tradició oral a ambdós costats de l'Atlàntic

La jove investigadora Ascensió Mazuela-Anguita ha obtingut la Alan Lomax Postdoctoral Fellowship (EUA) per comparar les col•leccions de música tradicional espanyola del CSIC a Barcelona i de la Library of Congress a Washington.

 

Emilio Ros-Fábregas i Ascensión Mazuela, amb alguns dels documents i cilindres fonogràfics del Fons.Entre 1944 i 1960, un projecte liderat per l'antic Institut Espanyol de Musicologia (la llavor de l'actual Departament de Ciències Històriques: Musicologia de la Institució Milà i Fontanals del CSIC a Barcelona) va impulsar les anomenades Missions folklòriques. En elles, diversos investigadors van recórrer el país per recollir testimonis de la música de tradició oral directament dels habitants de nombroses localitats, fins i tot les més apartades, de tota Espanya. L'objectiu era recopilar una música que, es va pensar llavors, corria el risc de desaparèixer.

Els materials recollits es conserven al Fons de Música Tradicional CSIC-IMF de Barcelona: més de 20.000 melodies copiades en paper, fitxes d'informants, alguns enregistraments i diversa documentació. Curiosament, a l'altre costat de l'Atlàntic, la Library of Congress dels EUA alberga un fons de la mateixa època amb enregistraments de música tradicional espanyola i fotografies recopilat per l'etnomusicòleg Alan Lomax durant el seu viatge a Espanya en 1952-1953.
 
Ara, la investigadora Ascension Mazuela-Anguita, ajudant de recerca postdoctoral a la Institució Milà i Fontanals (IMF) del CSIC, ha guanyat la beca "Alan Lomax Postdoctoral Fellowship" per estudiar i comparar el contingut de tots dos fons. La beca li permetrà estar vuit mesos durant el 2017 al Centre John W. Kluge de Washington per realitzar la investigació. El resultat preliminar de la investigació en els dos fons ha suposat la troballa de coincidències pel que fa a algunes localitats, informants i peces. Els fons recullen fotografies de les persones que van interpretar, al seu dia, les cançons per als investigadors, enregistraments en diferents formats (cintes o cilindres de cera), partitures i escrits.

Ascensió Mazuela-Anguita ha col•laborat des de 2011 en la catalogació del Fons de Música Tradicional CSIC-IMF. Des de 2013, les cançons s'han anat digitalitzant i posant en un portal web / base de dades, un projecte dirigit per l'investigador del CSIC Emilio Ros-Fábregas. S'ha facilitat l'accés lliure a aquest ric Fons a través del web http://musicatradicional.eu.

Els materials que es conserven són cançons de bressol, de joc, de treball, etc., així com les fitxes amb les dades dels informants de tot Espanya. Els responsables del projecte, a través d'una pàgina de Facebook, conviden a totes les persones interessades a participar notificant o compartint informació, experiències personals o activitats relacionades amb el repertori d'aquest Fons de Música Tradicional IMF-CSIC.