Dil12112023

Darrera actualitzacióDim, 05 Des 2023 9am

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Desenvolupen una composició farmacèutica per tractar el melanoma uveal

Desenvolupen una composició farmacèutica per tractar el melanoma uveal

El CSIC ha desenvolupat una composició farmacèutica per tractar el melanoma uveal, un càncer que es forma a partir de les cèl·lules que produeixen melanina a l'ull. Tot i que té una incidència baixa, és el càncer ocular més freqüent en adults. Actualment hi ha uns pocs tractaments estàndard per al tumor primari, però no per al melanoma ocular uveal metastàtic.

El melanoma uveal és la neoplàsia maligna intraocular primària més comú en els adults. Es caracteritza pel creixement de cèl·lules canceroses a partir del teixit pigmentat de l'ull i anomenat úvea (iris, cos ciliar i coroides). D'aquí el nom. (imatge: American Academy Oftalmology).

El melanoma uveal està classificat com a malaltia rara, ja que té una incidència de només 0,7 per cada 100.000 habitants. Aquest tipus de càncer desenvolupa metàstasi en la meitat dels casos. Es calcula que 40% dels pacients fallen per la malaltia metastàtica tot i que el tractament del tumor primari hagi estat exitós.

Encara que hi ha un gran nombre d'estudis sobre aquesta malaltia, el melanoma uveal, i en particular el metastàtic, segueix sense tenir teràpies amb un impacte significatiu en la supervivència. Hi ha, doncs, necessitat de proporcionar aproximacions terapèutiques per al tractament de melanoma uveal.

La composició desenvolupada per investigadors del CSIC a l'Institut de Parasitologia i Biomedicina "López - Neyra", a Granada, respon a la necessitat de medicaments per tractar aquesta patologia en reduir, de manera significativa, la progressió i creixement tumoral del melanoma uveal. A més, té un potencial ús terapèutic en casos de mal pronòstic de melanoma uveal.

La combinació de tots dos inhibidors ofereix un marcat efecte antitumoral davant del melanoma uveal reduint la seva progressió i creixement, i una eficàcia més gran que si s'administren de forma individual

La composició està formada per un agent antiangiogènic, que inhibeix o redueix la formació de nous vasos sanguinis, i un inhibidor de la tirosina quinasa FAK. Aquesta segona està involucrada en mecanismes cel·lulars com la proliferació, la motilitat i la migració. Hi ha estudis que han demostrat el seu paper en el procés de formació de gots aberrants, necessaris per a la supervivència de la cèl·lula tumoral i el desenvolupament de tumors.

La combinació de tots dos inhibidors, diuen els investigadors, “ofereix un marcat efecte antitumoral davant del melanoma uveal reduint la seva progressió i creixement”, i ofereixen una eficàcia més gran que si s'administren de forma individual.

Els resultats desenvolupats han estat recentment protegits industrialment mitjançant patent. Des del CSIC es busquen empreses interessades en el desenvolupament i l'explotació comercial de la tecnologia.

 

Contacte:

José Ramón Domínguez Solís
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia
del Conocimiento -  CSIC
Tel.: 954232349 ext. 540030
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.