Dim12062022

Darrera actualitzacióDil, 05 Des 2022 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques FlyGear, dispositiu robotitzat per al monitoratge automàtic i precís d'insectes

FlyGear, dispositiu robotitzat per al monitoratge automàtic i precís d'insectes

El CSIC i la Universitat Miguel Hernández han desenvolupat un robot i un programari que permeten comptar i mesurar, de manera automatitzada, precisa i fiable, el temps de transició entre fases vitals de la mosca de la fruita i altres insectes.

FlyGear permet el monitoratge de molts exemplars de drosophila de forma automàtica. En la imatge, un tub amb exemplars de Drosophila.El mesurament exacte del temps de transició entre fases de creixement és fonamental en nombroses investigacions sobre càncer i longevitat, de detecció de compostos d’utilitat terapèutica, i estudis científics en biologia del desenvolupament sobre l’impacte d’hormones o factors ambientals.

Un equip d'investigadors del CSIC i de la Universitat Miguel Hernandez, a Elx (Alacant), han desenvolupat un robot i un programari que permeten comptar i mesurar, de manera automatitzada, precisa i fiable, el temps de transició entre fases vitals de la mosca de la fruita Drosophila, model habitual de laboratori.

El robot, que rep el nom de FlyGear, consta d'una plataforma giratòria motoritzada que acull recipients amb les mostres, una càmera, i un programari de control i enregistrament per al processament automatitzat de les dades. D'aquesta manera s'aconsegueix agafar imatges de 360 graus de la mostra, processar-les automàticament i generar gràfics i estadístiques del nombre de pupes o adults, tot oferint resultats en minuts. Gràcies al seu disseny robust i compacte, el dispositiu pot ser acoblat a la majoria d'incubadors i pot se utilitzat amb altres sensors, com sensors de temperatura o humitat, entre d'altres.

El robot incorpora una font d'il·luminació (visible i LED infrarojos) per obtenir imatges d'alta qualitat i per a estudis del cicle circadiari. Permet configurar el temps de presa d'imatges i les condicions d'il·luminació amb un programari de fàcil maneig. La presa de dades inclou el temps, el nombre d'individus, la mida, la fase vital, entre altres paràmetres. Permet l'emmagatzematge i el processament de dades al núvol.

Aquest sistema portàtil és compatible amb la majoria dels contenidors de mosques i pot ser adaptat per a altres espècies insectes. El dispositiu està dissenyat per poder escalar aquesta tasca a nivell industrial per al sector biotecnològic i el farmacèutic.

Actualment es busquen empreses farmacèutiques o fabricants d'equips de laboratori interessats en la llicència de la patent per a la industrialització i la comercialització del dispositiu.

L'ús de Drosophila melanogaster en investigació està àmpliament estès en sectors com la farmacologia i la biotecnologia, i la seva ús com a biofactoria està guanyant interès. És el principal organisme model per a estudis d'alt rendiment de fàrmacs en càncer, longevitat i neurodegeneració, en els quals el temps és un factor clau per a la predicció de la toxicitat i de l’evolució de la malaltia.

Contacte:
Marc Escamilla
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia del Conocimiento del
CSIC
Tel.: 961612995
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.