Dim05172022

Darrera actualitzacióDil, 09 Mai 2022 2pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Dispositiu sobre paper per la detecció primerenca d'infeccions en ferides cròniques

Dispositiu sobre paper per la detecció primerenca d'infeccions en ferides cròniques

Investigadors de CSIC i de la Universitat Politècnica de Catalunya han desenvolupat un dispositiu point-of-care per detectar infeccions de forma primerenca. Són útils l'anàlisi de fluids corporals, com ara saliva o líquids de ferides cròniques.

Les ferides cròniques són aquelles que requereixen molt de temps per començar a cicatritzar, períodes que poden anar de diverses setmanes a mesos. Presenten un risc molt alt d'infecció, la gravetat del qual augmenta exponencialment com més llarg és el període de curació. Pel pacient, els efectes no són només el dolor físic, sinó també la limitació en les activitats socials, en els casos en què la ferida afecta la mobilitat.

Una ferida crònica durant molt de temps pot conduir a una infecció generalitzada, hospitalització i, en el pitjor dels casos, a un desenllaç fatal.

Aquesta és una de les situacions en què interessa poder detectar de manera prematura les possibles infeccions, abans que aquestes es facin visibles a simple vista. La detecció a través d'anàlisis microbiològiques (per detectar microbis patògens) és lenta i no sempre els resultats són necessaris.

Investigadors de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC i de la Universitat Politècnica de Catalunya han desenvolupat un dispositiu point-of-care que permet detectar infeccions de forma primerenca mitjançant l'anàlisi de fluids corporals, com exsudats de ferides.

InfectCheck, així s'anomena el dispositiu, és un dispositiu microfluídic amb paper plegable, que incorpora unes molècules d'immuno captura altament específica d'un biomarcador enzimàtic. Si el dispositiu detecta el biomarcador enzimàtic, es produeix un canvi d'intensitat de color ràpid que revela l'estat de la infecció.

InfectChek ha estat posat a prova amb èxit per a la detecció d'infeccions en exsudats de ferides cròniques i esput, per mesurar els nivells de l'enzim mieloperoxidasa (MPO) com a biomarcador. Per a la seva implementació, cal una validació pre-clínica.

El dispositiu permet detectar una infecció de forma ràpida, senzilla i econòmica a partir de mostres de saliva, exsudats de ferides, sang o suor en tan sols cinc minuts. No requereix instrumental complementari i l'anàlisi pot ser realitzada pel mateix pacient. És, doncs, un mètode fàcil d'implementar en programes de cribratge i control en poblacions de risc.

Contacte:

Isabel Gavilanes Pérez
Vicepresidència Adjunta
de Transferència del Coneixement - CSIC
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.