Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Pèptids sintètics per al control del cáncer lligat a la sobreexpressió del receptor IL13Rα2

Pèptids sintètics per al control del cáncer lligat a la sobreexpressió del receptor IL13Rα2

El CSIC ha desenvolupat un pèptid capaç d'inhibir la senyalització de la interleuquina 13 mediada pel receptor alfa IL13Rα2, una de les vies que afavoreixen la metàstasi segons estudis recents. El pèptid sintètic, sol o encapsulat, és un possible candidat per a utilitzar-se en el control de la metàstasi de càncer de còlon i altres tumors com glioblastoma, així com en patologies com asma, dermatitis atòpica o fibrosi, relacionades amb el mateix receptor, tot i que encara es necessiten més assajos clínics per confirmar la seva eficàcia en humans.

Estructura de la interleuquina 13 o IL13 (Wiquipedia). La interleuquina 13 és una proteïna sintetitzada pels limfòcits CD4, NK i mastòcits. Quan s'uneix al receptor alfa (α) 2 de la interleuquina (IL13Rα2), que està en la membrana de les cèl·lules, s'activen diferents mecanismes que promouen la migració, la invasió i la supervivència de les cèl·lules metastàtiques.

Diversos estudis han mostrat que la interleuquina 13 humana afavoreix la metàstasi en el càncer colorectal quan s'uneix al receptor IL3Rα2. Per això, bloquejar aquest receptor és un dels objectius que s'estudien en la lluita contra el càncer.

Investigadors del Centre d'Investigacions Biològiques del CSIC han dissenyat un pèptid, una petita proteïna, que inhibeix la senyalització de IL13 / IL13Rα2. Ho fa acoblant-se el receptor alfa i bloquejant-lo, el que impedeix doncs que la interleuquina 13 s'uneixi al receptor i l'activi..

El pèptid podria introduir-se en nanopartícules o partícules virals, per a ser usades en el control del càncer i la metàstasi en els casos en què hi ha una sobreexpressió del receptor alfa IL13Rα2. És el cas de diversos tipus de tumors humans com glioblastoma, carcinoma de cèl·lules renals, pancreàtic, melanoma, cap i coll, mesotelioma i ovari, en els quals s'ha proposat el receptor alfa com a biomarcador i possible diana terapèutica.

Els pèptids i composicions farmacèutiques derivades també es poden aplicar en altres patologies d'alta incidència i que estan relacionades amb el mateix receptor IL13Rα2, com asma, dermatitis atòpica o fibrosi. El desenvolupament s'ha patentat i s'ofereix actualment la llicència de la patent a empreses interessades en el seu desenvolupament.

Contacte:
Dra. Marta García del Barrio
Responsable de Transferència del CIB
Vicepresidència Adjunta de

Transferència de Coneixement - CSIC
Tel .: + 34-91 837 3.112
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.