Dil12052022

Darrera actualitzacióDim, 29 Nov 2022 9am

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Investigadors desenvolupen una lent acomodativa capaç d'imitar el cristal·lí per corregir la presbícia

Investigadors desenvolupen una lent acomodativa capaç d'imitar el cristal·lí per corregir la presbícia

Científics de l'Instituto de Óptica a Madrid desenvolupen una nova lent intraocular que canvia la seva forma per enfocar objectes llunyans i propers que imita la funció del cristal·lí. És el resultat del projecte Presbyopia, finançat per l'ERC.

La presbícia es caracteritza per la rigidesa del cristal·lí. Font: PixaBay.La presbícia és una afecció pròpia de l'edat, caracteritzada per la rigidesa del cristal·lí de l'ull, que perd la seva capacitat per enfocar objectes dinàmicament. Un equip liderat per Susana Marcos, de l'Instituto de Óptica “Daza de Valdés” (IO-CSIC), ha desenvolupat una lent acomodativa intraocular i permanent que suposa la seva correcció definitiva. El disseny de la lent ha estat provat computacionalment, mitjançant models d'elements finits, i el prototip fabricat ha estat avaluat experimentalment muntat en un sistema motoritzat que emula les forces radials del múscul ciliar.

La lent acomodativa intraocular suposa la correció definitiva de la presbícia

“Aquesta nova lent consta de dos elements: un refractiu per a la correcció de la visió llunyana unit a un element deformable, amb hàptics (terminacions perifèriques de la lent) que capturen les forces del múscul ciliar, responsable de canviar la forma de la lent per enfocar”, explica Marcos.

Andrés de la Hoz, investigador de l'IO i primer autor de l'estudi, indica que “la lent reprodueix el comportament del cristal·lí, disminuint la seva gruix” i que, si bé ja hi ha hagut propostes de lents acomodatives que no responen al mecanisme del cristal·lí, la desenvolupada pel CSIC “ha aconseguit un canvi de potència efectiu”.

La lent “s'aplicaria en situacions de cristal·lí amb cataracta i en cristal·lí transparent en prèsbites”, afegeix Susana Marcos sobre els casos en què s'implantaria, així com explica que “requereix d'una cirurgia similar a la de cataractes, amb un pas addicional activat per làser, que permet l'ancoratge de la lent i la captura de les forces del múscul ciliar”.

CSIC Comunicación / Unitat de Comunicació - Delegació del CSIC a Catalunya