Dim10032023

Darrera actualitzacióDiv, 29 Set 2023 2pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Compostos per modular una proteïna involucrada en les patologies cardiovasculars

Compostos per modular una proteïna involucrada en les patologies cardiovasculars

Un equip de científics del CSIC ha desenvolupat compostos que modulen positivament les interaccions entre proteïnes que involucren a la proteïna KChIP2 per modificar les seves funcions. Un important descobriment per avançar en el tractament de les patologies cardiovasculars. Es busquen empreses farmacèutiques per col·laborar mitjançant un acord de patent.

Cardiomiòcit del múscul cardíacKChIP2 és un sensor neuronal de calci que també s'expressa en el cor regulant la funció dels canals Kv4.3 responsables del corrent de potassi (Ito), i que juga un paper molt important en la repolarització miocàrdica. Certes patologies cardíaques associades a la hipertensió o l'infart de miocardi cursen amb una disminució d'Ito, el que comporta a una prolongació de la repolarització cardíaca i afavoreix així l'aparició d'arítmies ventriculars. Estudis experimentals demostren que els ratolins que no tenen la proteïna KChIP2 són més susceptibles de patir arítmies ventriculars.

Diversos grups de recerca estan realitzant estudis encaminats a aconseguir nous compostos capaços d'activar Ito. No obstant això, els canals iònics no constitueixen bones dianes, donada l'alta afinitat entre ells. Així, compostos que interactuïn amb els canals KV4.3, és probable que també ho facin amb la resta de canals iònics de l'organisme. Per tant, no serien útils en el tractament de les patologies cardiovasculars. Una estratègia alternativa per al desenvolupament de noves teràpies és el disseny de compostos que interaccionen amb les subunitats accessòries, com ara KChIP2.

Atès que KChIP2 modula l'activitat dels canals KV4.3 responsables de la Ito, constitueix una bona diana farmacològica per a noves teràpies cardiovasculars que cursin amb una disminució d'aquest corrent. Els compostos desenvolupats pels científics del CSIC modulen la funció de KChIP2 produint un augment d'Ito.

Contacte

Eva Gabaldón Sahuquillo
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.:91 568 15 50 o 91 585 45 00
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.