Dij08182022

Darrera actualitzacióDil, 01 Ago 2022 12pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Assaig preclínic amb efavirenz per al tractament de la malaltia de Niemann-Pick C

Assaig preclínic amb efavirenz per al tractament de la malaltia de Niemann-Pick C

Un equip del Centro de Biología Molecular Severo Ochoa (CMBSO-CSIC) ha desenvolupat un nou tractament per a la malaltia de Niemann-Pick tipus C (NPC) amb el fàrmac efavirenz. Ara els assajos estan en etapa preclínica.

Etiquetatge de colesterol i lisosoma per tinció de Filipin (verd) i LAMP1 (vermella), respectivament, al cervell de ratolins Npcnmf164 tractats o no amb EFVLa NPC és un trastorn d'emmagatzematge lisosomal que causa l’acumulació de colesterol al cervell. És una malaltia rara, si bé la seva incidència es considera cada vegada més gran a mesura que els mètodes de diagnòstic milloren. Actualment, el miglustat és l'únic tractament aprovat a Europa que estabilitza els símptomes de neurodegeneració progressiva, però no porta a la curació i té efectes secundaris importants. La NPC comporta alteracions sinàptiques funcionals i morfològiques, i cursa amb problemes motors, cognitius i psiquiàtrics.

L'experiment preclínic del CBMSO s'ha dut a terme amb ratolins que tenen una mutació en el gen que codifica la proteïna transportadora de colesterol NPC1. Aquests ratolins mimetitzen la malaltia i per tant presenten emmagatzematge del colesterol al cervell. El tractament oral amb efavirenz activa un enzim que intervé en la degradació del colesterol, el que redueix els nivells d'aquest lípid en el cervell dels ratolins, prevé les seves alteracions motores i cognitives, i allarga un 30% la seva esperança de vida.

L'efavirenz redueix els nivells de colesterol en el cervell dels ratolins i allarga un 30% la seva esperança de vida

L'efavirenz és un principi actiu àmpliament usat en els tractaments del VIH, normalment amb dosis molt més grans que l'empleada en els ratolins NPC. És, a més, un tractament compatible amb miglustat. Actualment, el fàrmac també està sent usat en assajos clínics per al tractament de l'Alzheimer.

La següent fase de la investigació és l'assaig clínic en pacients, programat per a finals d'any amb 10 persones afectades de NPC. Per aquest assaig els científics estan valorant emprar una dosi d'efavirenz 10 vegades més baixa que la emprada en els assaigs amb ratolins.

Contacte

Eva Gabaldón Sahuquillo
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: 91 568 15 50
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.