Un pegat intel·ligent permet un diagnòstic fàcil de la fibrosi quística

Un equip liderat per científics del CSIC a l'IMB-CNM, ha desenvolupat un dispositiu intel•ligent basat en una bateria de paper, que pot utilitzar per a un diagnòstic més senzill de la fibrosi quística. El dispositiu fa 8 per 4 centímetres, sembla una tireta i inclou el dispositiu sensor i la font d'energia. Ara treballen en la seva validació clínica i la transferència al mercat.

 

Aquest dispositiu intel·ligent basat en una bateria de paper, que pot utilitzar per a un diagnòstic més senzill de la fibrosi quística. Foto: IMB-CNM-CSIC.Quan es posa el pegat sobre la pell d'un pacient, entra en contacte amb la suor, el que desencadena la reacció electroquímica dels elèctrodes. Depenent de la conductivitat de la suor, genera més o menys potència. Si la suor és més conductora (perquè té més contingut de sal), el dispositiu genera més energia; per contra, menys sal significa menys conductivitat i, per tant, menys potència.

El dispositiu té un transistor, dos díodes, dues resistències i dues pantalles petites. Si el resultat és negatiu, només s'encén una pantalla. Si el resultat confirma la fibrosi quística, s'encenen totes dues.
 
La fibrosi quística és una malaltia rara. A Europa, prop de 2.500 persones es veuen afectades per la mateixa, segons la Federació Espanyola de Fibrosi Quística. És un trastorn genètic que causa infeccions i inflamacions en els pulmons, el fetge, el pàncrees i el sistema reproductiu. Normalment es diagnostica mitjançant una anàlisi de la suor, ja que una de les característiques de la malaltia és una suor inusualment salat.

"Aquest pegat, que no depèn de cap font d'alimentació externa, seria molt fàcil d'usar i tindria un cost molt baix, cosa que permetria realitzar la mesura sense instruments mèdics externs, normalment cars, fent-lo accessible a un major nombre d'hospitals i centres de salut", explica l'investigador del CSIC Juan Pablo Esquivel, que treballa a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, a Barcelona.

Aquest dispositiu, que no depèn de cap font d'alimentació externa, seria molt fàcil d'usar i tindria un cost molt baix

Neus Sabaté, professora ICREA a a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) i investigadora principal d'aquest projecte, diu que "aquest treball demostra la capacitat de crear nous dispositius de diagnòstic autoalimentats mitjançant la combinació del potencial que ofereixen les tecnologies d'electrònica impresa, l'microfluídica i les fonts d'energia electroquímica integrades en substrats de paper. De fet, ja estem explorant la viabilitat d'aquest dispositiu per a altres aplicacions com l'anàlisi de la suor en esportistes o el nivell de salinitat de l'aigua de reg".

Aquesta investigació s'ha desenvolupat dins el projecte ERC Consolidator Grant Supercell, destinat a obtenir piles de combustible i bateries de paper per a una nova generació de dispositius de diagnòstic ecològics i autònoms.

El dispositiu ha estat guardonat com el Millor prototip de 2018 per l'Associació d'Electrònica Orgànica i Impresa. S'ha patentat i ara l'equip científic segueix treballant en la seva validació clínica i la seva transferència al mercat. El mateix equip va crear el 2015 la companyia Fuelium SL, una spin-off dedicada al desenvolupament de bateries de paper per a dispositius electrònics d'un sol ús que es poden rebutjar sense necessitat de reciclatge.

Contacte:

Isabel Gavilanes-Pérez, PhD.
Vicepresidència per la
Transferència de Coneixement (CSIC)
Tel.: +34 – 93 594 77 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

FaLang translation system by Faboba