Dispositiu per tallar tridimensionalment teixits biològics

Un equip de científics del CSIC i de la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat un sistema que permet tallar teixits amb trajectòries corbes. Consisteix en un programari i un accessori que s'acobla a l'eina estàndard per tallar teixits i ofereix una aproximació radicalment nova als estudios de neurociència, biomedicina i biologia.

 

A dalt: Dispositiu que permet el tall automàtic i tridimensional de mostres vives o fixades. Consta d'una plataforma amb moviment en 3 eixos controlat per motors de precisió i un programari que proporciona les coordenades espacials per realitzar el tall desitjat. A sota: exemple d'imatge cerebral amb la trajectòria neuronal, que es pot fer servir per extreure les coordenades espacials que informen al dispositiu, i exemple del tall obtingut.Quan s'analitzen teixits (per biòpsies, per exemple, però també en autopsies o treballs de recerca), els especialistes extreuen la mostra de l'organisme i la seccionen pel lloc d'interès emprant un instrument de tall especialitzat (vibràtom).

Aquests aparells tallen el teixit en fines seccions planes. Tallar el teixit a seccions amb una orientació fixa, bidimensional en la pràctica, imposa restriccions a l'observació d'estructures que són, per naturalesa, tridimensionals. Tot i aquesta important limitació, no existia, fins ara, forma de fer talls de teixits amb formes corbes.

El nou sistema dissenyat per científics del CSIC i de la Universitat Politècnica de València, consisteix en un programari i un accessori que s'acobla als vibràtoms estàndard.

La novetat és que aquest sistema permet realitzar talls de teixit amb formes corbes, que s'ajusten a les necessitats anatòmiques de les estructures sota estudi. Això és possible gràcies al fet que aquest nou dispositiu reorienta la mostra modificant la inclinació i la rotació amb la qual la fulla talla el teixit.

S'obren així les portes a nous estudis de qualsevol teixit, en l'àmbit de la investigació bàsica i clínica, o en l'àmbit de l'anatomia patològica (biòpsies, per exemple), impossibles fins ara.  

El dispositiu permet realitzar talls amb formes corbes i en les tres dimensions del teixit d'interès, triant qualsevol pla d'orientació. En el camp de la neurociència, això permet realitzar talls "funcionals" del cervell.  Per exemple, "emprant una imatge cerebral tractogràfica, obtenim la trajectòria dels axons (els ‘cables’ del sistema nerviós) que connecten les neurones en dues regions cerebrals, i podem realitzar un tall tridimensional que contingui les dues poblacions intactes", explica Santiago Canals, científic del CSIC, investigador a l'Institut de Neurociències d'Alacant i un dels creadors.

A més, el sistema ha estat dissenyat per realitzar talls de teixits tant fixats amb resina (post-mortem) com vius. Tan sols es requereix mantenir el teixit en un líquid refrigerat, tamponat i amb nutrients, que el manté viu i funcional. En el camp de la neurociència, aquesta possibilitat permet la realització d'estudis de "electrofisiologia de circuits" i estudiar poblacions de neurones connectades entre si. També permet estudiar els mecanismes d'acció a nivell de circuit de fàrmacs dissenyats per tractar diverses malalties neurològiques o psiquiàtriques.

El dispositiu ofereix un gran ventall de possibilitats en qualsevol àrea que es dediqui a l'estudi de teixits o òrgans en els quals es vulgui preservar l'activitat funcional o anatòmica del mateix.


Contacte:

Josep Calaforra Guzman
Delegación institucional del
CSIC en la Comunidad
Valenciana
Tel.: 96 362 27 57
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

FaLang translation system by Faboba