Diagnòstic ràpid a través de la pell o les llàgrimes

S'ha desenvolupat un sensor electroquímic per a la detecció de lactat, glucosa o alcohol, en mostres fisiològiques. Pot ser implementat en substrats flexibles. Biocompatible, pot usar-se en aplicacions mèdiques no invasives, com pegats que actuen en contacte amb la pell o lents de contacte.

El sensor pot molt adequat per a aplicacions mèdiques no invasives, com els pegats per la pell o lents de contacte.Hi ha una creixent necessitat d'eines que ofereixin un diagnòstic ràpid, com en el cas de diabetis o problemes cardiovasculars, en els quals es necessita un control rutinari i ràpid de metabòlits com la glucosa i el lactat.

Gairebé tots els mètodes comercials són test de tira basats en el mètode de canvi color (colorimetria). Tenen com avantatges que són barats i fàcils d'usar, però moltes vegades la informació que ofereixen és insuficient, ja que només revelen l'existència de la substància analitzada però no la quantitat. Hi ha altres eines comercials més complexes però necessiten un lector extern per llegir el resultat quantitatiu, pel que acaben resultant molt més cares.

Científics de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona  (IMB-CNM) del CSIC han desenvolupat un biosensor de baix cost, autònom, que pot donar la lectura quantitativa de la substància analitzada. El sensor pot ser implementat en substrats flexibles i és biocompatible, molt adequat per a aplicacions mèdiques no invasives, com els pegats que actuen en contacte amb la pell o lents de contacte.

El biosensor és capaç de generar la seva pròpia energia. Està basat en la detecció electroquímica combinada amb tècniques avançades de disseny i impressió. La integració d'un display electroquímic dins el sensor fa possible la lectura de la informació quantitativa a simple vista. Les seves principals aplicacions són la detecció de metabòlits, com alcohol, glucosa o lactat, en saliva, suor o llàgrimes. Pot ser fàcilment implementat en pegats o lents de contacte.

Contacte:

Isabel Gavilanes-Pérez, PhD.
Deputy Vice-Presidency for
Knowledge Transfer, CSIC.
Tel.: +34 – 93 594 77 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.