Div03292024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Test ràpid per detectar el bacteri pseudomonas

Test ràpid per detectar el bacteri pseudomonas

S’ha desenvolupat un mètode immunoquímic per a la detecció d'infeccions causades pel bacteri Pseudomonas aeruginosa. El immunoassaig és ràpid i eficaç, amb una alta sensibilitat i pot adaptar-se fàcilment a sistemes d'anàlisi de rutina, dels denominats "Point of care".

 Pseudomonas aeruginosa vist a través de microscopio de rastreig. Imatge de CDC/Janice Haney Carr. Wikimedia.Pseudomonas aeruginosa és un bacteri patogen, causant d'infeccions com la pneumònia, infeccions del tracte urinari, bacterenemia (presència de bacteris en sang), i és una infecció habitual en malalts de fibrosi quística i en pacients immunodeprimits. S'associa a un elevat nivell de morbiditat i mortalitat.

Els mètodes actuals d'identificació de patògens, basats principalment en cultius cel·lulars, són poc sensibles, cars i requereixen molt de temps de cultiu, un període excessivament llarg en el cas de requerir-se una intervenció mèdica ràpida. Sense mètodes d'anàlisi ràpida, i davant els dubtes, s'acaben aplicant antibiòtics d'ampli espectre de forma generalitzada, el que contribueix a l'adquisició de resistència a aquests fàrmacs.

Un grup de científics de l’Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC, del Centro de Investigación Biomédica en Red en Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN) i de la Universitat Autònoma de Barcelona, han desenvolupat un mètode immunoquímic capaç de detectar, amb una elevada especificitat, el bacteri Pseudomonas aeruginosa. El mètode es basa, concretament, en la detecció de la piocianina i els seus principals metabòlits, molècules secretades per Pseudomonas aeruginosa i que serveixen de marcadors de la seva presència.

Aquest mètode podria ser utilitzat en diferents configuracions immunoquímiques d'anàlisi, incloent microplaques ELISA, assajos de tira, immunosensors i altres formats compatibles amb la implementació en sistemes dels anomenats 'Point of Care' (PoC), que permeten anàlisis en el mateix moment i lloc que es visita al pacient.

La validació clínica s'està duent a terme en mostres d'esput, sang, aspirats endotraquials i rentats broncoalveolars de pacients infectats.

Entre els avantatges del mètode, els científics destaquen la seva especificitat, la seva elevada sensibilitat i la possibilitat de generar un sistema de diagnòstic ràpid i competitiu que pugui ser usat en anàlisis de rutina.

Contacte:

Isabel Masip
Instituto de Química Avanzada de
Cataluña (IQAC)
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento- CSIC
Tel.: + 34 – 93 400 61 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.