Plantes resistents a diferents virus inhibint només un gen

Científics del CSIC han desenvolupat un mètode per generar varietats de cucurbitàcies (que agrupen espècies com el meló, el cogombre, la síndria o la carbassa) resistents a vàries malalties víriques. Es basa en el silenciament d’un gen propi de les plantes, de forma que no s’introdueix cap element aliè a la pròpia especie, el que redueix les possibilitats que hi hagi repercussions inesperades.
Plàntules de meló inoculades amb virus. A l'esquerra, planta no resistent; a la dreta, planta resistent. Foto: CSIC.Evitar que un virus es multipliqui dins d'un organisme i així evitar la seva infecció és una estratègia estudiada en la lluita contra malalties víriques especialment virulentes o per a les quals no existeix vacuna, com el VIH. Una cosa similar es pot fer amb les plantes, per tal d'aconseguir varietats resistents a les malalties víriques per a les quals no hi ha tractament.

És el que ha fet un grup d'investigadors del CSIC en el Centre de Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS). Els científics han desenvolupat un mètode per generar varietats de cucurbitàcies (que agrupa espècies com el meló, el cogombre, la síndria o les carbasses) resistents a diverses de les malalties víriques que els afecten.

El mètode està basat en induir el silenciament d'un gen de les plantes que els virus necessiten per replicar-se. Aquest gen codifica una proteïna que el virus utilitza en el seu propi benefici per a multiplicar-se en les cèl·lules de la planta. La proteïna és una peça necessària perquè funcioni la maquinària de multiplicació del virus: si no existeix la proteïna -perquè el gen que la codifica està silenciat- el virus no pot donar peu a la infecció.

La peculiaritat d'un mètode així és que obté una planta millorada genèticament sense introduir cap element aliè a la pròpia espècie (és el que tècnicament denominen cis-gènics), de manera que "es redueixen les possibilitats que hi hagi repercussions inesperades", explica Miguel A. Aranda, professor d'investigació del CSIC i líder del aquest projecte.

Un altre aspecte interessant del desenvolupament és que el gen silenciat és el que utilitzen diversos virus per a la seva replicació, de manera que inhibir la seva expressió serveix per protegir la planta de diverses malalties, sense necessitat de tractaments addicionals. De moment, els investigadors han centrat els seus experiments en el meló, ja que és la seva especialitat, i de les nou malalties víriques que han provat en les plantes millorades, en quatre d'elles les plantes no emmalaltien.

Les cucurbitàcies agrupen espècies de gran interès econòmic, com el meló, el cogombre, la síndria o la carbassa, que es conreen en els països càlids, però les diverses malalties víriques que les afecten causen pèrdues econòmiques molt importants. Es calcula que cada any es pot perdre entre un 10 i un 15% de les collites per malalties víriques de les plantes i, en el cas concret del meló, del qual Espanya és un gran exportador, entre un 5 i 10 % anual. Segons dades de l'anuari General d'Estadística del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural, l'any 2008 es van produir a Espanya 1.042.000 de tones de meló, el valor s'estima en 438 milions d'euros.

Més informació:
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento / CEBAS - CSIC
Yolanda Hernando
Tel. +(34) 968 39 63 56
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.