Una spin-off desenvoluparà un anticòs monoclonal per tractar malalties autoimmunes com la psoriasi

L'anticòs actua sobre el sistema immunitari per augmentar l'activitat antiinflamatòria i atenuar la inflamatòria. El desenvoluparà la companyia Inhibitec Anticuerpos, creada pels científics del CSIC i de la Universitat de Cantàbria que han creat la tecnologia.

Un anticòs monoclonal és una molècula que reconeix i s'uneix amb una gran especificitat a l'antigen. / IBBTECUn equip d'investigadors de l' Instituto de Biomedicina y Biotecnología de Cantabria (IBBTEC), centre mixt del CSIC, la Universitat de Cantabria i el Govern de Cantabria, han creat una empresa de base tecnològica per desenvolupar un anticòs monoclonal que es podrà aplicar en el tractament de malalties autoimmunes, fonamentalment la psoriasi i l'artritis psoriàsica.

Inhibitec Anticossos S.L. és una companyia biotecnològica orientada a desenvolupar els estudis preclínics i clínics, fundada a Santander el 2019.

L'empresa es basa en els resultats tecnològics obtinguts pels investigadors Ramon Merino, del CSIC, i Jesús Merino, de la Universitat de Cantàbria. Ambdues institucions han signat un acord de llicència amb la companyia per al desenvolupament i l'explotació de la tecnologia.

“Un anticòs monoclonal és una molècula que reconeix i s'uneix amb una gran especificitat a l'antigen. En el nostre cas, l'anticòs monoclonal que hem desenvolupat reconeix i inhibeix BAMBI, una molècula de la membrana cel·lular que antagonitza la senyalització per TGFbeta”, assenyalen els investigadors.

La inhibició de la molècula BAMBI redueix la diferenciació dels limfòcits Th17, amb capacitat inflamatòria, i alhora incrementa el nombre i activitat funcional de les cèl·lules antiinflamatòries Treg. “La tecnologia que hem desenvolupat es diferencia de les opcions terapèutiques actuals, que se centren exclusivament en el bloqueig de components pro-inflamatoris del sistema immune, en què actua tant sobre les cèl·lules pro- com anti-inflamatòries, incrementant el seu potencial terapèutic en patologies autoimmunes com la psoriasi, l'artritis psoriàsica i l'artritis reumatoide'.

L'empresa va ser presentada el passat novembre a l'IBBTEC, on desenvoluparà el projecte dins d'un dels laboratoris de la Bioincubadora empresarial de l'OpenLab-IBBTEC, la plataforma que ajuda els investigadors i els emprenedors a transformar els resultats de R+D a productes i serveis innovadors.

Va ser seleccionada en el marc de la convocatòria OpenLab-Innova 2021. Piero Crespo, director de l'IBBTEC (Instituto de Biomedicina y Biotecnología de Cantabria), va donar la benvinguda a l'empresa en un acte que va comptar amb la presència del vicepresident de Recerca Científica i Tècnica del CSIC, Jesús Marco, del vicerector de Transferència i Emprenedoria de la Universitat de Cantàbria, Daniel Pérez, i del CEO d'Inhibitec Anticuerpos, Gabriel Mesquida.

La Bioincubadora OpenLab de l'IBBTEC ofereix laboratoris pre-equipats, serveis cientificotècnics i suport especialitzat per al llançament i maduració de projectes empresarials de base científica i tecnològica, tant a empreses com a emprenedors disposats a començar amb la seva activitat i arrencar al si de un centre de recerca.

IBBTEC/CSIC Comunicació

 

FaLang translation system by Faboba