Div03312023

Darrera actualitzacióDim, 28 Mar 2023 5pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Històries d'èxit Desenvolupen el primer fàrmac per tractar de forma selectiva les cèl·lules metastàsiques

Desenvolupen el primer fàrmac per tractar de forma selectiva les cèl·lules metastàsiques

Un treball amb participació de l'IQAC-CSIC ha desenvolupat i assajat una molècula per tractar les metàstasis del càncer de còlon. Es tracta del primer fàrmac al món que bloqueja la disseminació metastàsica, la principal causa de mort en pacients oncològics. A més, l'estudi demostra que el fàrmac és menys tòxic pel que redueix els efectes adversos dels tractaments convencionals.

 

Desaparició de les cèl•lules metastàsiques que tenen CXCR4. Les cèl•lules metastàsiques que tenen el receptor CXCR4 estan tenyides de marró. Després del tractament, el color marró s'ha eliminat indicant que no hi ha cèl·lules metastàsiques amb el receptor CXCR4 (Imatge: IIB Hospital de Sant Pau)El nanofármaco ha estat assajat amb èxit en models animals en una investigació liderada per Ramon Mangues (IIB Hospital de Sant Pau) i Antonio Villaverde i Esther Vázquez, ambdós de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El treball del grup de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del (IQAC-CSIC) ha estat liderat per Ramon Eritja. Tots ells són membres del CIBER-BBN.

Els resultats, publicats en una de les revistes científiques internacionals més prestigioses en l'àmbit de la Medicina Molecular, EMBO Molecular Medicine, demostren que la molècula elimina selectivament les cèl·lules mare metastàsiques en models animals de càncer de còlon. Els estudis realitzats per demostrar l'eficàcia com a agent antimetástasico han durat més de sis anys.

CXCR4, la porta d'entrada

La molècula assajada, formada per una nanopartícula proteica i un oligómero de floxouridina, té molta afinitat pels receptors CXCR4, que estan sobreexpressats en les cèl•lules mare metastàsiques, explica Ramon Eritja.

El desenvolupament i síntesi de la nanopartícula que reconeix el receptor CXCR4 sobrexpressat en cèl•lules metastàsiques va ser identificat fa uns anys per l'equip d'Antonio Villaverde i Esther Vázquez, de la UAB. L'havien provat i sabien que podien reconèixer i entrar a les cèl•lules metastàsiques. La contribució de l'equip de Ramon Eritja va ser dissenyar una droga antiproliferativa que fos capaç d'unir-se eficaçment i de forma covalent a aquesta nanopartícula.

El fàrmac només s'activa dins de la cèl·lula metastàtica

La peculiaritat, explica Ramon Eritja, "és que el citotòxic antiproliferatiu va empaquetat dins de la nanopartícula i només s'activa dins de les cèl•lules metastàsiques. Això permet atacar només aquestes cèl•lules, bloquejant la seva disseminació i en conseqüència evitar l'avanç de la malaltia.

L'equip de Ramon Eritja, al Departament de Nanotecnologia Química i Biomolecular de l'IQAC-CSIC està especialitzat en la síntesi de derivats de l'ADN i de l'ARN per obtenir noves molècules d'interès.

Article de referència:

María Virtudes Céspedes, Ugutz Unzueta, Anna Aviñó, Alberto Gallardo, Patricia Álamo, Rita Sala, Alejandro Sánchez‐Chardi, Isolda Casanova, María Antònia Mangues, Antonio Lopez‐Pousa, Ramón Eritja, Antonio Villaverde, Esther Vázquez, Ramón Mangues. Selective depletion of metastatic stem cells as therapy for human colorectal cáncer. EMBO Molecular Medicine. DOI: 10.15252/emmm.201708772