Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Històries d'èxit Una spin-off per dissenyar i fer estudis pre-clinics de malalties hepàtiques

Una spin-off per dissenyar i fer estudis pre-clinics de malalties hepàtiques

Barcelona Liver Bioservices (BLB) és una spin-off del CSIC i de l’IDIBAPS per al disseny i desenvolupament d’estudis pre-clínics en el camps de les malalties hepàtiques i de hepatotoxicitat.

Imatge conceptual del sistema Els co-fundadors són Jordi Gracia-Sancho, cap del grup Biologia vascular hepática de l’IDIBAPS; Rosa Villa, investigadora de l'Institut de Microelectrónioca de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC i cap del Grup d'Aplicacions Biomèdiques (GAB); Jaume Bosch, cap de l’equip 'Hemodinàmica hepàtica i hipertensió portal'; i Joan Carles Garcia-Pagan, cap del grup Regulació de la microcirculació hepàtica en la cirrosi i malalties vasculars hepàtiques de l’IDIBAPS.

El servei de la spin-off és possible gràcies a un sistema 'Liver on a chip', únic i protegit, que mimetitza el microambient del fetge dins una cambra de co-cultiu cel•lular amb microfluids.

El dispositiu va ser desenvolupat pels equips de Rosa Villa, Jordi Gracia, i Carmen Peralta  de les institucions CSIC, IDIBAPS, CIBEREHD, Hospital Clínic i Universitat de Barcelona. El sistema ha estat llicenciat ara a la spin-off BLB.

El sistema permet mantener cèl•lules hepàtiques humanes en cultiu durant llargs periodes de temps i en millors condicions que els mètodes de cultiu convencionals, de forma molt similar a com si estiguessin en el fetge. Això permet realitzar estudis in vitro d’eficacia de fàrmacs i toxicitat en un microambient molt similar al del fetge humà.

El dispositiu ha rebut diversos reconeixements. Va ser seleccionat per a presentació oral en sessió plenaria del congrés anual de la societat americana d’hepatologia, va guanyar el concurs d’innovació VHIR-Biocat-Roche, i va ser seleccionat al programa CaixaImpulse 2016. L’objectiu final de la spin-off BLB és posar aquest, i altres productes destinats a la recerca pre-clínica en hepatologia, a disposició de companyies farmacèutiques, petites biotechs i grups de recerca, entre altres.

La spin-off va nèixer gràcies al programa CaixaImpulse, el programa d’emprenedors científics de l’Obra Social de La Caixa i la Caixa Capital Risc.

Contacte:

Isabel Gavilanes-Pérez
Vicepresidència de Transferència
de Tecnología - CSIC
Tel.: 93 594 77 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.