Un sensor que permet el control de la litiasi renal a casa

Un sensor robust, precís i econòmic, desenvolupat i patentat per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, permet l' anàlisi ràpida del pH urinari. S'integrarà en el primer dispositiu d'autodiagnòstic de litiasi renal, que desenvolupa l'empresa Devicare a partir d'una patent de la Universitat de les Illes Balears.

 

Sistema de diagnòstic 'Litcontrol' en el qual s'ha integrat el sensor de pH urinari. El pH de l'orina és un bon marcador per predir el risc de formació de pedres al ronyó (litiasi). El control de forma rutinària del pH de l'orina permet abordar mesures de prevenció, ja siguin farmacològiques o alimentàries, per evitar la formació de pedres.

No obstant això, la forma estàndard de mesurar el pH urinari requereix la presa de mostra i l'enviament a un laboratori, cosa que no és pràctica ni econòmica si s'ha de realitzar de forma rutinària. També hi ha kits de tira reactiva per analitzar el pH, però no són prou sensibles per a aquesta aplicació.

A l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, els investigadors del Grup de Transductors Químics (GTQ) han desenvolupat i patentat un sensor tipus ISFET/REFET per mesurar el pH de l'orina. La tecnologia que s'utilitza, per a la seva fabricació, és la mateixa que la de la majoria de circuits electrònics, el que permet produir a molt baix cost.

Sensor robust, precís i econòmic

Els ISFET són xips que incorporen sensors químics integrats. En aquest cas, el dispositiu desenvolupat incorpora dos sensors ISFET, un dels quals és el que mesura el pH mentre que l'altre conté una estructura microfluídica per actuar com a referència. D’aquí, les sigles ISFET/REFET (acrònim de les sigles en anglès "Ion-sensitive field-effect transistor - Reference Field effect transistor").

El sensor creat pels investigadors de l'IMB-CNM és robust, precís i econòmic. Té una vida útil de diversos mesos i un cost assequible, el que fa viable el seu ús en un sistema d'autodiagnòstic. Un altre dels avantatges, és que el sensor s’autocalibra automàticament quan es posa en marxa, el que fa molt senzill l'ús del sistema.

El sensor ha estat validat, amb mostres de 30 pacients, pels metges i científics de la Universitat de les Illes Balears (UIB), de l'IMB-CNM i l'empresa Devicare, en un treball de recerca que apareixerà publicat al World Journal of Urology.

Sistema per al diagnòstic a casa

La patent del sensor s'ha llicenciat, en exclusiva per al sector sanitari, a l'empresa catalana Devicare, que lidera el desenvolupament d'un aparell d'autodiagnòstic per a la litiasi, el qual va ser, al seu torn, ideat i patentat pel Laboratori d'Investigació sobre Litiasi Renal de la Universitat de les Illes Balears.

Actualment, el sistema, que porta per nom comercial "Lit-control " està en fase de certificació i de proves pilot amb un grup d'uròlegs.  En el seu desenvolupament, també s'ha comptat amb la cooperació del Centre de Desenvolupament de Sensors, Instruments i Sistemes (CD6) de la UPC i del centre tecnològic ASCAMM. El fundador de l'empresa Devicare, Rosendo Garganta, creu que el Lit-control podria estar a la venda, a les farmàcies, a finals d'aquest mateix any.

Un sistema d'aquest tipus és de gran interès a nivell social. Només a Espanya, es donen anualment entre 300 i 400 mil casos de primeres crisis de litiasi (còlic nefrític). La prevalença, a Espanya, és de poc més de 5%, amb més de dos milions d'afectats sobre el total de la població. La recurrència també és molt alta: fins al 60 % dels afectats pateix nous episodis de litiasi els primers cinc anys, després de la primera crisi, i fins a un 80 % als 10 anys. Es calcula que el nombre d'afectats de Litiasi renal, a nivell mundial, és de 700 milions de persones.

Més informació:

Ferran Vera
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Grup de Transductors Químics
Institut de Microelectrònica de Barcelona - CNM (CSIC)
Tel.: 935 947 700

 

FaLang translation system by Faboba