ComFuturo, aliança entre empreses i ciència

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació General CSIC posen en marxa el programa ComFuturo, una iniciativa que suposa l'aliança del CSIC amb empreses del país per retenir en el sistema espanyol de ciència i tecnologia als joves investigadors “més brillants".

 

Acte de presentació de ComFuturo. D'esquerra a dreta: Miguel Ángel García Guerrero, director general de la Fundació General CSIC, Emilio Lora-Tamayo, president del CSIC, Carmen Vela, secretària d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació, i Juan Miguel Villar Mir, president de la Fundació Cotec.Finançat per empreses, el programa ComFuturo possibilita que joves investigadors, seleccionats després d'un rigorós procés d'avaluació, es puguin incorporar a centres del CSIC durant tres anys, en qualsevol de les àrees d'investigació de l'organisme. En el centre posaran a prova la seva creativitat i treballaran per donar resposta a demandes científiques i tecnològiques. En principi, la intenció és obrir al maig la primera convocatòria.

Les empreses finançaran cada contracte amb un total de 150.000 euros per als tres anys , dels quals la major part (un 72 %) estarà destinada al salari, i la resta per cobrir les despeses associades al projecte (24%) i les despeses de gestió dels contractes (4%). ComFuturo suposarà també beneficis fiscals per a les empreses participants.

"Aquest programa ha de contribuir a reduir els abandonaments forçats del sistema científic públic per part d'excel•lents doctors joves, amb acreditades qualitats per desenvolupar projectes d'impacte i elevada aplicabilitat. Gràcies a l'ajuda del sector empresarial, es podrà donar continuïtat a extraordinàries carreres científiques que correm el risc de perdre, així com possibilitar l'execució, en centres i instituts del CSIC, d'importants treballs científics" , ha destacat Lora-Tamayo, president del CSIC .
 
Per la seva banda, Villar Mir, de la Fundació Cotec, assenyala que "en aquestes circumstàncies, és lògic que neixi un programa com ComFuturo, l'objectiu del qual és mitigar els efectes de la crisi recorrent a aportacions de les empreses. Una aportació que no és completament altruista, ja que s’espera que una part dels indubtables beneficis que generarà per a tot el país l'activitat investigadora, també beneficiï directament a les empreses participants".

“Aquesta iniciativa arrenca amb força: dues empreses ja s’han compromès a participar-hi fins i tot abans de la presentació oficial. El Banc Santander finançarà cinc contractes i Aqualogy un com a mínim”, va afegir Lora-Tamayo en l’acte de presentació.

Programa ComFuturo: http://www.comfuturo.es/