Dil01302023

Darrera actualitzacióDij, 29 Des 2022 2pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Laboratoris Acreditació de Laboratori de nivell de contenció biològica nivell 2 per al IQAC-CSIC

Acreditació de Laboratori de nivell de contenció biològica nivell 2 per al IQAC-CSIC

L'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) disposa d'un laboratori que acaba de ser acreditat per treballar amb agents biològics classificats en el grup de risc 2.

Imatge dun dels equipaments del laboratori.Els laboratoris de nivell de contenció biològica 2 (NBS2) es requereixen generalment per treballar amb qualsevol derivat de sang humana o d'altres primats, fluids corporals (especialment quan estan visiblement contaminats amb sang), línies cel·lulars o teixits en els quals hi ha incertesa sobre la presència d'un agent infecciós.

El grup de recerca de Nanobiotecnologia pel Diagnòstic (Nb4D), liderat per la Dra. M. Pilar Marco té com a línia d'investigació el desenvolupament de biomarcadors per al diagnòstic de malalties infeccioses. En l'actualitat, el grup participa en cinc projectes d'investigació relacionats amb aquesta temàtica.

L'execució d'aquests projectes implica el treball amb mostres clíniques per a la detecció dels patògens Pseudomonas aeruginosa (bacteri tipus Gram -) i Staphylococcus aureus (bacteri tipus Gram +), tots dos classificats en el grup de risc 2.

A més, també participa en el projecte COVID "Point-of-care tests for the rapid detection of SARS-CoV-2 (POC4CoV)", finançat pel CSIC. Aquest projecte comporta el maneig de mostres de hisops i de sèrum de pacients tant positius com negatius per SARS-CoV-2. La investigadora del CSIC Lluïsa Vilaplana ha coordinat la gestió per transformar un dels laboratoris de l'IQAC-CSIC en un laboratori acreditat per treballar amb mostres biològiques de risc 2.

El laboratori disposa d'una avantsala o zona de vestuari net, un sistema d'entrada controlat per targeta i espai per a l'emmagatzematge de materials i reactius, tant de curt com de llarg termini. A l'interior compta amb un sistema de climatització independent, un sistema específic de renovació de l'aire i una cabina de bioseguretat tipus 2A, amb filtre HEPA. A més, està proveït d'un sistema d'il·luminació adequat i, igualment, d'un sistema d'il·luminació d'emergència. La porta disposa d'un gran espiell d'observació.

A més d'aquest equipament específic, el laboratori està equipat amb un microscopi invertit, centrifuga, bany termostàtic, agitadors, incubadores, nevera i autoclau per esterilització i gestió de residus.