Dil09252023

Darrera actualitzacióDij, 03 Ago 2023 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Projectes Identificada una nova diana terapèutica per al tractament de la malaltia del fetge gras

Identificada una nova diana terapèutica per al tractament de la malaltia del fetge gras

Investigadors de l’IIBB-CSIC descobreixen un nou paper de l’enzim esfingomielina sintasa 1 en la esteatohepatitis no alcohòlica, una etapa avançada de la malaltia del fetge gras. El treball identifica  la SMS1 com una possible nova diana terapèutica.

Esquema del treballUn estudi recentment publicat a la revista GUT, codirigit per Ki Up Lee de la Universitat de Ulsan, Korea del Sud i José C. Fernandez-Checa, cap del grup Regulació mitocondrial de la mort cel·lular, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB) del CSIC, descriu un nou paper de l’enzim esfingomielinasa sintasa 1 (SMS1 en les seves sigles en anglès) en la mort de cèl·lules del fetge associada a la inflamació característica de la esteatohepatitis no alcohòlica, denominada piroptosi. 

La esteatohepatitis no alcohòlica (EHNA) és una etapa avançada de la malaltia del fetge gras que pot progressar a cirrosi i carcinoma en el fetge, i és una de les malalties cròniques hepàtiques més prevalents a causa de la seva associació amb l'obesitat i diabetis tipus 2. Encara que els mecanismes responsables de la EHNA no són del tot coneguts, la mort hepatocel·lular representa el primer pas que estimula processos que condueixen al desenvolupament de EHNA.

Utilitzant models experimentals i mostres de pacients amb EHNA, els investigadors descriuen en el present estudi la inducció de SMS1, un enzim que catalitza la síntesi de esfingomielina i la generació de diacilglicerol, un lípid que actua com a segon missatger.

Estudis moleculars in vitro i in vivo amb models de ratolins modificats genèticament, han permès identificar una nova via de senyalització iniciada per la SMS1, que condueix finalmente a la mort hepatocel·lular per piroptosi i desenvolupament de EHNA.

Aquests resultats representen un avanç significatiu per a una millor comprensió dels mecanismes implicats en el desenvolupament de la EHNA, i identifiquen a la SMS1 com una possible nova diana terapèutica.

Article de referència:

Sphingomyelin synthase 1 mediates hepatocyte pyroptosis to trigger non-alcoholic steatohepatitis, Eun Hee Koh et al.. GUT doi: 10.1136/gutjnl-2020-322509