Noves dades sobre els beneficis de la D-fagomina, un nou ingredient funcional
- Detalls
- Categoria: Històries d'èxit
-
18 Oct 2011
Científics de Bioglane, una spin-off del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), mostren a la revista British Journal of Nutrition que l'iminosucre D-fagomina usat com a agent funcional rebaixa els nivells postprandials de glucosa en sang i modula de manera selectiva l'adhesió bacteriana.
Els iminosucres, també anomenats iminociclitols, són anàlegs de sucre nitrogenats. Molts d'ells tenen la capacitat d'inhibir els enzims intestinals (glicosidases) que trenquen la sucrosa i el midó en unitats de glucosa absorbibles, la qual cosa disminueix la concentració de glucosa en sang després de menjar. Aquest efecte podria disminuir el risc de desenvolupar resistència a la insulina i el risc de sobrepès.
L'iminosucre D-fagomina és un iminociclitol natural, aïllat per primera vegada de la llavor del fajol el 1974 i del qual fins ara s'havia pensat que tenia poc interès nutricional ja que in vitro és un feble inhibidor de la glucosidasa.
Científics de Bioglane, una spin-off del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han demostrat ara en un nou treball que, després de la seva administració oral en models animals, la D-fagomina redueix de manera efectiva els nivells postprandials de glucosa en sang sense estimular l'alliberament d'insulina, i de forma proporcional a la dosi. L'estudi va ser desenvolupat per Bioglane en col·laboració amb diferents centres de recerca de Barcelona: l'Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC), la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, i el Parc Científic de Barcelona.
L'article també mostra un nou descobriment: que la D-fagomina aglutina de manera selectiva bacteris suposadament nocius i inhibeix la seva adhesió a la mucosa intestinal. La D-fagomina va aglutinar el 60% de E.coli i de Salmonella i va inhibir-ne la seva adhesió a la mucosa mentre que promovia l'adhesió de les més beneficioses Lactobacillus acidophilus. La D-fagomina no va mostrar, però, cap efecte sobre la viabilitat dels bacteris.
La D-fagomina, un iminosugar natural que ha estat present en la dieta humana durant segles, podria convertir-se en un nou suplement nutricional i un ingredient funcional amb l'habilitat de reduir els nivells postprandials de glucosa en sang i d'aglutinar els bacteris entèrics, reduint així els riscos de salut associats amb una excessiva ingesta de carbohidrats de digestió ràpida, o un excés de bacteris potencialment patogènics.