Dim12122023

Darrera actualitzacióDim, 05 Des 2023 9am

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Històries d'èxit Noves dades sobre els beneficis de la D-fagomina, un nou ingredient funcional

Noves dades sobre els beneficis de la D-fagomina, un nou ingredient funcional

Científics de Bioglane, una spin-off del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), mostren a la revista British Journal of Nutrition que l'iminosucre D-fagomina usat com a agent funcional rebaixa els nivells postprandials de glucosa en sang i modula de manera selectiva l'adhesió bacteriana.

Fajol, font natural de la fagomina.

Els iminosucres, també anomenats iminociclitols, són anàlegs de sucre nitrogenats. Molts d'ells tenen la capacitat d'inhibir els enzims intestinals (glicosidases) que trenquen la sucrosa i el midó en unitats de glucosa absorbibles, la qual cosa disminueix la concentració de glucosa en sang després de menjar. Aquest efecte podria disminuir el risc de desenvolupar resistència a la insulina i el risc de sobrepès.

L'iminosucre D-fagomina és un iminociclitol natural, aïllat per primera vegada de la llavor del fajol el 1974 i del qual fins ara s'havia pensat que tenia poc interès nutricional ja que in vitro és un feble inhibidor de la glucosidasa.

Científics de Bioglane, una spin-off del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han demostrat ara en un nou treball que, després de la seva administració oral en models animals, la D-fagomina redueix de manera efectiva els nivells postprandials de glucosa en sang sense estimular l'alliberament d'insulina, i de forma proporcional a la dosi. L'estudi va ser desenvolupat per Bioglane en col·laboració amb diferents centres de recerca de Barcelona: l'Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC), la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, i el Parc Científic de Barcelona.

L'article també mostra un nou descobriment: que la D-fagomina aglutina de manera selectiva bacteris suposadament nocius i inhibeix la seva adhesió a la mucosa intestinal. La D-fagomina va aglutinar el 60% de E.coli i de Salmonella i va inhibir-ne la seva adhesió a la mucosa mentre que promovia l'adhesió de les més beneficioses Lactobacillus acidophilus. La D-fagomina no va mostrar, però, cap efecte sobre la viabilitat dels bacteris.

La D-fagomina, un iminosugar natural que ha estat present en la dieta humana durant segles, podria convertir-se en un nou suplement nutricional i un ingredient funcional amb l'habilitat de reduir els nivells postprandials de glucosa en sang i d'aglutinar els bacteris entèrics, reduint així els riscos de salut associats amb una excessiva ingesta de carbohidrats de digestió ràpida, o un excés de bacteris potencialment patogènics.