Ingredient alimentari amb propietats antihipertensives

Un grup d'investigadors de l'Institut d'Investigació en Ciències de l'Alimentació, centre mixte del CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid, va identificar, fa un temps, pèptids amb activitat antihipertensiva a partir de proteïnes làcties. Aquesta activitat mai havia estat descrita abans en aquests pèptids. Ara, un assaig clínic de doble cec ha demostrat la seva activitat antihipertensiva en humans. Els pèptids, que es comercialitzarà com a ingredient alimentari a través de l'empresa Innaves, poden ser incorporades a nombrosos productes, ja que resisteixen processos habituals de la indústria alimentària com la pasteurització, la homogeneïtzació i l'assecatge per atomització.

Un pèptid obtingut de proteïnes làcties. Foto: CSIC.Les caseïnes, les proteïnes majoritàries de la llet, contenen pèptids beneficiosos per al control de la hipertensió. Aquests pèptids s'obtenen en trencar la proteïna en estructures més petites, procés que a nivell industrial es pot realitzar mitjançant hidròlisi o fermentació.

 Un grup d'investigadors del CSIC ha identificat uns nous pèptids amb activitat antihipertensiva a partir de les caseïnes. Per primera vegada s'ha descrit l'activitat antihipertensiva d'aquests pèptids, explica Isidra Recio, investigadora del CSIC i una de les artífexs del treball. Durant tres anys els investigadors han estat desenvolupant i optimitzant el procés d'obtenció d'aquests pèptids mitjançant hidròlisi enzimàtica, treballant estretament amb l'empresa Innaves. Aquesta última ha llicenciat el procediment d'obtenció que permet obtenir un ingredient amb la concentració necessària de pèptids i amb bones característiques organolèptiques. En el desenvolupament de la tecnologia es va comptar amb el suport de programes de les Conselleries d'Economia i Medi Rural de la Xunta de Galícia.

La notícia ara és que els pèptids, l'ús ja està patentat juntament amb el procediment d'obtenció, han estat provats en un assaig clínic a l'Hospital Ramón y Cajal, a Madrid.

Efecte beneficiós demostrat

Els resultats d'aquest assaig de doble cec aleatori, en què han participat un centenar de persones durant sis setmanes, mostren que hi ha una reducció significativa de la pressió arterial en pacients hipertensos. Durant les 6 setmanes prenent el producte s'han aconseguit disminucions mitjanes de la pressió arterial sistòlica de 12,5 mm Hg (1,25 unitats).

Isidra Recio, investigadora del CSIC, adverteix que no s'ha de considerar l'ús aquests pèptids en substitució dels medicaments sinó com a ingredient incorporat a diferents aliments, que poden exercir un efecte beneficiós per a persones que tenen una lleugera hipertensió o per hipertensos en combinació amb medicació. En persones normotenses no tenen cap efecte. "Això permet que puguis tenir el producte a casa sense por que el prengui un nen i, d'altra banda, tampoc hi ha risc que causi baixades de tensió importants perquè el seu efecte és moderat, encara que suficient per tenir beneficis en casos de lleugera hipertensió".

Un avantatge del procediment patentat enfront d’altres similars és que permet obtenir els pèptids amb un alt nivell de control

Actualment l'Autoritat Europea en Seguretat Alimentària (EFSA) està avaluant els pèptids per al seu ús com a ingredient alimentari en aliments funcionals. L'empresa Innaves comercialitzarà l'ingredient alimentari, que tècnicament és com un formatge en pols, sota la marca registrada de Lowpept, i actualment estan negociant amb empreses interessades a incorporar l'ingredient alimentari als seus productes.

Resisteixen processos habituals de la indústria

Els pèptids es poden incorporar a nombrosos productes alimentaris. Un avantatge innovador del procediment patentat enfront d’altres similars és que permet obtenir aquests pèptids, amb un alt nivell de control: modulant variables com la relació enzim-substrat i el temps es pot aconseguir, a voluntat, la concentració dels pèptids antihipertensius. Després, es pot aplicar a nombrosos productes, com llet, iogurts, formatge, aliments de base no lacti, galetes, barretes de cereals i un llarg etcètera.

Per una altra banda, els pèptids resisteixen processos habituals de la indústria alimentària com pasteurització, homogeneïtzació o assecat per atomització. S'ha comprovat que incorporats en un producte fresc, com el iogurt, mantenen la seva activitat durant tota la vida útil del producte, unes sis setmanes en refrigeració. L’ ingredient en pols s'ha obtingut per un procés d'assecat per atomització en el qual els pèptids poden mantenir la seva activitat durant molt de temps.