Dil06052023

Darrera actualitzacióDij, 01 Jun 2023 12pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Sistema de silenciament gènic per controlar la producció de plantes

Sistema de silenciament gènic per controlar la producció de plantes

Investigadors del CSIC han desenvolupat un sistema que permetria controlar la producció i rendibilitat d’un cultiu de plantes mitjançant la regulació fina del grau de silenciament d'algun gen d'interès. Modular el silenciament gènic pot ajudar a controlar els temps de floració d'un cultiu.

Modular el silenciament gènic pot ajudar a controlar els temps de floració d'un cultiu. Imatge: PixaBay.El mecanisme desenvolupat utilitza petits ARN artificials (molècules de cadena senzilla amb seqüències genètiques no codificants, involucrats en la regulació de l'expressió gènica) per obtenir el silenciament gènic en el grau desitjat, de manera eficaç.

Això serviria per regular l'expressió de gens vitals o de qualsevol gen que interfereixi en processos relacionats amb la productivitat. Un cas concret és la modulació del gen FT, que inhibeix la floració. Amb el nou sistema d'ARN artificials (sRNAs, en les seves sigles en anglès), es podria modular el seu grau de silenciament i així controlar quan floreix un cultiu.

“El producte es podria treure a el mercat durant tot l'any o en èpoques en les que actualment no està disponible”, indica Alberto Carbonell, de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) de València.

El silenciamient gènic no consisteix en una modificació transgènica de la planta, perquè no se l’incorporen gens d’un altre organisme.

El científic assenyala que el sistema també podria ajudar a controlar la resistència a factors d’estrès abiòtics com la sequera o la salinitat. La tecnologia es podria aplicar a qualsevol tipus de planta o cultiu, inclosos aquells d'interès agronòmic.

Contacte

Josep Calaforra Guzman
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia del Conocimiento
Consejo Superior de Investigaciones
Científicas (CSIC)
Tel.: 96 362 27 54
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.