Diu08142022

Darrera actualitzacióDil, 01 Ago 2022 12pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Millora genètica dels fruiters d'os per obtenir noves varietats

Millora genètica dels fruiters d'os per obtenir noves varietats

El Grup de Millora Genètica de Fruiters del Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura del CSIC desenvolupa programes de millora d'espècies del gènere Prunus per augmentar la productivitat, millorar l'adaptació a les condicions climàtiques o la resistència al virus de la sharka, entre d'altres.

Fruita de la varietat Cebasred. Imatge: CEBAS-CSIC.Uns programes que van començar fa més de vint anys i que s’han centrat en obtenir noves varietats d'albercoquers, ametllers i pruneres. En el cas de l'albercoquer, els principals problemes que condicionen el seu cultiu són el virus de la sharka, que amenaça greument la producció a nivell nacional, l'autoincompatibilitat floral de moltes varietats i la manca de coloració atractiva en part de les varietats tradicionals. El Programa de Millora del Albercoquer del CEBAS tracta de donar solucions als problemes assenyalats i respon a les necessitats productives del sector.

Aquest programa ha obtingut un conjunt important de noves varietats que cobreixen tot el calendari de producció (extraprimerenca, primerenca, mitjana estació i estació mitjà-tardana). Algunes de les varietats d'albercoquer obtingudes i comercialitzades són Cebasred, Merla Ataronjat, Valorange o Micaelo, de maduració extraprimerenca, primerenca i mitjana, respectivament.

Fruites de la varietat Merla Ataronjada. Imatge: CEBAS-CSIC.L’èxit de la iniciativa es fonamenta en la seva bona adaptació climàtica, una elevada producció, autocompatibilitat floral, resistenca a Sharka i una coloració de pell i polpa atractiva. La coloració atractiva és un factor important en els mercats europeus, on es demanda fruita de color taronja i xapa vermella. En l’última dècada, s’han comercialitzat al voltant de 900.000 arbres gràcies al Programa de Millora.

“Totes les varietats obtingudes pel Programa s’han registrat a nivell europeu i s’han llicenciat a nombrosos vivers per a la seva comercialització”, explica David Ruiz, investigador del Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura del CSIC (CEBAS-CSIC) dins del Grup de Millora del Albercoquer.