Dispositiu per predir la durada de l'oli i d'aliments que es poden oxidar

El CSIC ha desenvolupat un dispositiu portàtil per assajar l'oxidació de l'oli i d'aliments que continguin lípids. El sistema permet simular condicions reals de transport i emmagatzematge, i determina l'estabilitat oxidativa de les mostres. Ara, els científics busquen empreses alimentàries interessades en la llicència del model d'utilitat.

El primer prototip, a la imatge, té unes mides d'uns 50 centímetres.No tots els olis resisteixen de la mateixa manera el pas del temps mentre són a les prestatgeries dels comerços o en els vaixells de transport en el cas de productes que s'exporten. De la mateixa manera, els aliments que contenen lípids no es conserven igual, i uns s’oxidaran i es posaran rancis abans que altres. Es tracta de productes que poden estar molt de temps emmagatzemats, però en funció de les condicions ambientals, aquest temps és variable.

Esbrinar l'estabilitat oxidativa de l'oli en condicions gairebé idèntiques a la realitat era l'objectiu dels científics Noelia Tena, Ramón Aparicio i Diego L. Garcia González, de l'Instituto de la Grasa del CSIC. Per això han desenvolupat un mètode i un prototip (veure a la imatge) que permet reproduir els factors ambientals als quals es veurà sotmès un producte al llarg de la seva vida útil. Són factors que influeixen en el procés oxidatiu, com la llum, la temperatura, l'oxigen o la humitat.

El destacable és que reprodueix condicions molt moderades, més properes a la realitat que les usades en el mètode Rancimat, el més usat actualment i que sotmet les mostres a condicions molt extremes que no es donen durant l'emmagatzematge real de les mostres.

A més, el dispositiu utilitza llum blanca, sense llum ultraviolada, per simular la degradació per foto-oxidació que pateix el producte quan s'exposa a la llum del supermercat en envasos transparents.

Simula un entorn real i permet modificar diferents factors a voluntat, fins a detalls com l'angle de la llum o la quantitat d'oxigen present

Aquest nou dispositiu aconsegueix simular un entorn real i permet modificar els diferents factors a voluntat, fins a arribar a detalls com l'angle de la llum o la quantitat d'oxigen present. Està aïllat tèrmicament de l'exterior. A més, permet avaluar la implicació del material d'envasat en prevenir l'oxidació de la mostra, la qual cosa és un avantatge a l'hora de seleccionar l'envàs més adequat per a cada tipus d'aliment. Tot i que el primer prototip té un disseny i mida adequada (uns 50 centímetres) per poder posar-lo a qualsevol poyata de laboratori, el seu disseny i les seves dimensions poden variar en funció de la resta de factors.

Es poden analitzar diverses mostres simultàniament (per a cada mostra n'hi ha prou amb una gota del producte) en assajos que es perllonguen fins a un mes com a màxim. Al cap del mes, els resultats permeten no sols determinar sinó també predir l'estabilitat oxidativa dels aliments i, per tant, conèixer el temps de vida útil abans que la seva degradació impedeixi la seva comercialització.

Aquesta dada és essencial no només per al seu emmagatzematge sinó per als casos en què es planifica un transport prolongat, com en el cas de l'exportació de l'oli d'oliva a altres continents. Espanya exporta anualment milers de tones d'oli. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, la producció d'oli de la campanya 2017/2018 a Espanya va ser de 1.256.900 tones, dels quals es van exportar unes 800 mil tones.

Contacte:

Chelo Quilchano Gonzalo
Vicepresidència Adjunta de Transferència
del Coneixement - CSIC
Tel.: 954 61 15 50
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.