Div10072022

Darrera actualitzacióDim, 27 Set 2022 11am

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Mètode portàtil per determinar el sexe de les aus

Mètode portàtil per determinar el sexe de les aus

Un procediment, basat en marcadors moleculars, permet determinar el sexe d'ocells en menys de 90 minuts, en el propi lloc de treball, sense necessitat de disposar d'un laboratori especialitzat i sense posar en perill la integritat física de l'animal.

El mètode inclou els mitjans i reactius necessaris per a l'extracció i amplificació de l'ADN. Cada dia es realitzen milions de determinacions del sexe d'ocells de les quals depenen decisions amb importants repercussions en avicultura i conservació i maneig de la biodiversitat. El procés és més difícil en aquelles espècies en què no es diferencien mascles de femelles per la seva morfologia, ni per la seva coloració o mida, o quan es prenen mostres sense haver capturat als individus (mostrejos no invasius).

La determinació s'ha basat tradicionalment en les diferències trobades entre mascles i femelles en estudis etològics, en el cant, les diferències visuals o la palpació de la cloaca. No obstant això, totes resulten problemàtiques per les seves altes taxes d'error. Existeixen mètodes més efectius i fiables, com l'endoscòpia, però posen en perill la integritat física de l'animal i són molt difícils d’aplicar en exemplars de mida petita.
 
Els mètodes moleculars no suposen un risc per a la integritat de l'animal i són més fiables. Però aquests mètodes requereixen de laboratoris especialitzats i equipats que solen estar lluny del lloc de mostreig, retardant l'obtenció dels resultats fins a uns dies després de l'enviament o transport de la mostra.

El CSIC, en col•laboració amb la Universitat Pablo de Olavide, ha desenvolupat un mètode que permet conèixer el sexe de les aus sense posar en perill la vida de l'animal, en menys de 90 minuts i en el mateix lloc on es pren la mostra.

El mètode es basa en l'amplificació d'un marcador molecular localitzat en el cromosoma sexual femení en aus i d'un fragment d'un element ultra conservat en aus, tant en mascles com en femelles.

Permet determinar si un ocell és mascle o femella, sense risc físic i al moment

Amb ell, es pot determinar el sexe de les aus sense material ni instrumental de laboratori especialitzat. Aquesta característica fa al procediment especialment atractiu tant per a científics, en els seus treballs de camp, com per criadors d'espècies exòtiques, avicultura i falconeria. D'reduït cost, permet per primera vegada realitzar aproximacions in situ emprant, per exemple, únicament una bateria de cotxe com a font d'energia externa.

El mètode inclou els mitjans i reactius necessaris per a l'extracció i amplificació de l'ADN. La determinació del sexe es pot realitzar tant mitjançant tècniques electroforètiques com colorimètriques o de fluorescència.

Més informació:

José Ramon Dominguez Solis
Tel.: 954 23 23 49
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.