Div10072022

Darrera actualitzacióDim, 27 Set 2022 11am

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Les mongetes també poden ser un aperitiu

Les mongetes també poden ser un aperitiu

Investigadors de la Missió Biològica de Galícia del CSIC han obtingut noves varietats de mongetes, entre elles les denominades tipus Pop, o nuñas, que poden destinar-se a aperitiu, i les Ollo de pita, una varietat tradicional amb gran valor gastronòmic i culinari. En aquest centre es dediquen a millorar els cultius de la regió gallega ia la conservació dels seus recursos fitogenètics.

Varietat de mongeta Ollo de Pita. Imatge: CSIC

Investigadors de la Missió Biològica de Galícia (MBG) un centre del CSIC, al capdavant dels quals es troba el professor Antonio M. De Ron, han obtingut la varietat de mongeta tipus Pop, o nuñas, que presenta unes característiques diferents a les mongetes culinàries tradicionals.

Aquestes mongetes procedeixen originalment de la zona andina, i els investigadors de la MBG les van portar a la Península fa més de deu anys i les van adaptar a les condicions climatològiques i de llum de l'àrea mediterrània.

Per a això es van desenvolupar dues línies de treball en les quals es van creuar la planta andina amb varietats autòctones i es va realitzar una selecció dels millors brots; amb això es van aconseguir dues varietats o línies de millora de mongetes. En aquest projecte de recerca van participar investigadors de la MBG i de la Universitat d'Almeria.

El que tenen d'especial aquestes mongetes és que amb la calor, es comporten com la fruita seca. En escalfar-les poden esclatar com el blat de moro en fer crispetes, però el realment interessant és que en torrar-les a la temperatura adequada, es comporten com els cacauets: els cau la pell i s'obren per la meitat. Això s'ha comprovat mitjançant el torrat casolà. En aquests moments, la línia de treball es dirigeix a aconseguir registrar una varietat de les mateixes i trobar una empresa interessada a desenvolupar un procés de torrat industrial. Per a això es disposa de suficient quantitat de mengetes com per fer les proves necessàries, segons confirma el professor Antonio M. De Ron.

Es tracta d'un producte molt interessant ja que es pot comercialitzar com a aperitiu - igual que la fruita seca- però amb l'avantatge de ser més saludable, doncs no conté greix. Això ho converteix en un refrigeri ideal tant per a nens com per a adults.

D'altra banda, la MBG està centrant també part dels seus esforços en la protecció i desenvolupament òptim de les varietats locals de mongetes.

Per exemple, la mongeta Ollo de Pita, que és un tipus de mongeta de gra obtinguda mitjançant selecció masal o tradicional. Pertany a una varietat local de la comarca de Pontevedra i presenta un gra de grandària mitjana-gran i una característica taca fosca al voltant del hilum, a la qual deu el seu nom (ull de gallina). Pertany a la varietat internacional hen eye. Presenta un gran valor gastronòmic i és molt productiva. Es tracta d'una varietat protegida i registrada que és propietat del CSIC.

Altres varietats de mongetes culinàries tradicionals, també molt productives i amb alt valor gastronòmic, amb les quals s'està treballant actualment, són les Alba i Pelegrina.

La Missió Biològica de Galícia (MBG) treballa des de fa temps per millorar i preservar els diferents cultius de la regió gallega i per a la conservació i caracterització dels seus recursos fitogenétics.

Contacte:

Juan P. Duque
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Delegación del CSIC en Castilla y León
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia de Conocimiento
Tel: 983 37 84 22