Anticossos per mesurar residus de fungicides

El CSIC i la Universitat de València han generat anticossos per mesurar els fungicides boscalid, ciprodinil, pirimetanil i fludioxonil en aliments, i assegurar així que es compleixen els límits màxims de residus en productes agrícoles. Aquest grup de recerca pot obtenir anticossos a demanda per a la detecció de toxines en aliments.

 

El boscalid, el ciprodinil, el pirimetanil i el fludioxonil són fungicides relativament nous en el mercat, que se solen emprar en fruita i, especialment, en el raïm.El boscalid, el ciprodinil, el pirimetanil i el fludioxonil són fungicides relativament nous en el mercat, que se solen emprar en etapes pròximes a la collita o durant els períodes d'emmagatzematge posteriors a la recol·lecció. Per això hi ha una major probabilitat que arribin fins al consumidor, amb els riscos que això suposa.

S'han establert límits màxims de residus per a aquests fungicides en productes agrícoles i aliments. En general, la mesura d'aquestes concentracions residuals requereix mètodes cromatogràfics o espectrométrics o la seva combinació, un procediment que normalment és força lent.

Investigadors de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) del CSIC i de la Universitat de València han generat anticossos per poder detectar aquests fungicides de forma molt més ràpida i senzilla. Aquests inmunorreactius han mostrat la seva eficàcia en assajos del tipus ELISA per detectar concentracions extremadament baixes. Com els anticossos són específics per a aquestes molècules, el seu ús va dirigit a aquells casos en què es vol detectar només aquests compostos.

Hi ha productors als quals els pot interessar garantir un producte lliure de fungicides, com podria ser en el cas del vi o dels sucs de fruita

Aquests fungicides, explica Antonio Abad, investigador del CSIC a l'IATA i líder del projecte, "s'usen molt en fruita i, especialment, en el raïm, de manera que poden potencialment passar al most i al vi".

Les concentracions en aquests productes segurament no suposen un risc per a la salut, però hi ha productors als quals els pot interessar garantir que el producte està lliure de fungicides, com podria ser en el cas del vi, un producte d'alt valor afegit, o en el cas dels sucs de fruita. Els anticossos també poden usar-se com a mètode de monitorització de la pròpia producció: per saber que els sistemes de dosificació i aplicació dels fungicides funcionen correctament, i que no s'aplica ni massa ni massa poc de producte.

Actualment s'ofereix la llicència de les patents d'aquestes molècules a empreses interessades en el desenvolupament de kits basats en aquesta tecnologia. L'equip d'investigació liderat per Antonio Abad té experiència en la transferència d'aquest tipus de reactius a empreses del sector inmunodiagnóstic, i el grup té capacitat per obtenir anticossos a demanda de l'empresa per a pràcticament qualsevol molècula orgànica. A més de fungicides, l’activitat del grup es centra en toxines produïdes per fongs (micotoxines) i per microalgues (ficotoxines).

Contacto:

Mª Jesús Añón Marín
IATA -CSIC
Tel.: + 34 – 963 900022
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

FaLang translation system by Faboba