Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Beguda funcional de vi i llúpol amb beneficis cardiovasculars

Beguda funcional de vi i llúpol amb beneficis cardiovasculars

Investigadors del CSIC, de la Universidad Autónoma de Madrid i l'Hospital de la Paz han desenvolupat una beguda funcional que combina vi sense alcohol i extracte de llúpol. Molt similar en el seu aspecte al vi, té propietats antioxidants, antiinflamatòries i, segons han mostrat assaigs in vivo, ajuda a reduir els triglicèrids. És una interessant alternativa per a la prevenció de les malalties cardiovasculars. Es busquen companyies interessades en el seu desenvolupament i comercialització.

La nova beguda combina vi sense alcohol i extracte de llúpol.El producte, que ja ha estat patentat, consisteix en una beguda basada en vi desalcoholitzat al qual se li ha afegit extracte natural de llúpol, amb propietats antioxidants i antiinflamatòries.

L'extracció de l'etanol del vi es realitza amb tecnologia de fluids supercrítics, el que permet preservar les propietats organolèptiques del vi. Els extractes de llúpol s'ha obtingut mitjançant l'ús d'un fluid pressuritzat (aigua subcrítica), el que permet obtenir una major quantitat de flavonoides naturals (concretament, el isoxantohumol).

L'ús de la tecnologies de fluids supercrítics i d'aigua subcrítica permet, per una banda, que no calgui eliminar dissolvents a posteriori - els únics compostos que s'usen en el procés són CO2 i aigua- i, d'altra banda, obtenir extractes de llúpol més purs i enriquits i que el producte resultant tingui unes bones característiques d'aroma, gust i color. Són, a més, processos segurs i nets des d'un punt de vista mediambiental.

Un dels aspectes més interessants és la seva capacitat per controlar els nivells de triglicèrids plasmàtics, fins i tot amb dietes riques en colesterol

Un dels aspectes més interessants d'aquesta beguda és la seva capacitat per controlar els nivells de triglicèrids plasmàtics i impedir el seu increment, fins i tot amb dietes riques en colesterol. Tal com explica la investigadora del CSIC Elena Ibáñez, una de les creadores del producte, s'han realitzat assaigs in vivo sobre rosegadors, amb resultats molt prometedors.

En l'experiment es va administrar a un grup de rates una dieta rica en colesterol i simultàniament la nova beguda, mentre un altre grup d'animals rebia una dieta control. Els resultats van mostrar una reducció del colesterol en les rates tractades amb la beguda funcional i un important descens en els triglicèrids plasmàtics respecte al grup control. Així mateix, l'administració de la beguda funcional provocar un descens eficaç dels nivells d'oxidació en òrgans amb alt contingut en greixos, com fetge, ronyó i teixit adipós.

Altres assaigs in vitro han demostrat que la beguda redueix la producció de citoquines proinflamatòries (TNF-α, IL-6) i incrementa la producció de citoquines antiinflamatòries (IL-10), amb una activitat fins i tot superior a alguns fàrmacs antiinflamatoris.

Tanmateix, els resultats són molt preliminars i no poden extrapolar-se a humans. El producte està encara en fase de desenvolupament i es requereixen nous assaigs clínics. L'equip de científics està buscant socis industrials interessats a participar en el seu desenvolupament i comercialització.

Contacte:

Debora Villaño Valencia
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Gestor de Transferencia Tecnológica
Consolider Fun-c-food
CEBAS-CSIC
Campus de Espinardo, 25 30007 Murcia
Tef. +34 968396101