Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Projectes Robòtica per ajudar en les tasques del camp

Robòtica per ajudar en les tasques del camp

El Centre d'Automàtica i Robòtica, centre mixt del CSIC i la Universidad Politécnica de Madrid, ha desenvolupat un prototip de robot per ajudar a la verema del raïm. És un dels resultats del projecte H2020 FlexiGroBots, que compta amb la participació de vuit països europeus, i ha estat presentat al fòrum Transfiere.

Robot, el prototipo de robot para ayudar en la vendimia, en la prueba piloto en Terras Gauda, Galicia, donde también se prueban drones para la detección temprana de enfermedades de las plantas.

Robert, desenvolupat per un equip del Centre d'Automàtica i Robòtica, centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de Madrid, és part d'un esquema de treball col·laboratiu en el context de la collita manual, que permet que l'ésser humà posi la destresa a la recollida del fruit mentre que el robot aporta la força física, transportant una caixa que pot arribar a pesar més de 20 Kg.

El prototip Robert (acrònim de 'Robot for collaborative manual harvesting') ha estat posat a prova amb èxit al programa pilot als cellers de la companyia vitivinícola Terras Gauda, a Galícia.

Robert acompanya el veremador en tot moment, que recull els raïms i els diposita a la caixa que porta el vehicle robotitzat. Quan la caixa és plena, el robot es desplaça de manera autònoma cap a una ubicació específica per descarregar la caixa, alhora que és substituït per un altre robot amb una caixa buida.

"Els beneficis d'aquesta tecnologia són múltiples, els més destacats dels quals són la disminució de lesions en els treballadors i la millora de la qualitat del vi, perquè permet que el raïm arribi de forma immediata al celler per al seu processament", explica Ángela Ribeiro, investigadora del CAR i directora del projecte. La tecnologia pot aplicar-se a qualsevol cultiu que requereixi una collita manual, però és especialment interessant per als casos de fruits delicats que no poden collir-se amb mètodes automàtics perquè farien malbé la fruita, com es el cas del raïm de vi. L'equip científic està estudiant actualment estratègies per portar aquesta nova tecnologia al mercat.

FlexiGroBots, projecte per ajudar en les tasques agrícoles

Robert és resultat del projecte europeu FlexiGroBots, que compta amb la participació d'investigadors de vuit països europeus, orientat a la implementació de tècniques de robòtica i intel·ligència artificial per ajudar en les tasques agrícoles. El projecte consta de tres pilots, un dels quals es desenvolupa a Espanya i en el que hi col·laboren, a més del CSIC, responsable de la robòtica terrestre, Terras Gauda, la universitat de Wageningen i l'empresa asturiana SERESCO.

L'equip dirigit per Angela Ribeiro ha participat a FlexiGroBots amb l'objectiu global d'automatitzar i millorar les tasques que es desenvolupen a les vinyes amb equips terrestres robotitzats. Així, a més del desenvolupament de Robert, també treballen per detectar l'aparició del Botrytis de la vinya (un fong que causa grans danys) mitjançant drons (amb la universitat de Wageningen) i vehicles de terra, així com tècniques de reconeixement d'imatge per reconèixer de forma anticipada l'aparició de símptomes a les plantes. També estan desenvolupant metodologies per aplicar tractaments fitosanitaris de manera localitzada mitjançant robòtica terrestre. En aquest cas, els desenvolupaments permeten una detecció més primerenca i un tractament molt precís, ja que els fitosanitaris s'apliquen només a les parts afectades de la planta.

Altres experiments pilot del projecte europeu FlexiGroBots estan dedicats a la implementació de tecnologies robòtiques per al tractament de plagues als cultius de colza (Finlàndia), i al cultiu de fruits del bosc (Sèrbia i Lituània). El projecte compta amb 16 socis de vuit països, entre els quals hi ha centres de recerca i empreses.

Veure vídeo